”Levde med en kropp som slutade fungera”

Grahm: ”Värsta tiden i mitt liv”

HOCKEY

Damkronornas Erika Grahm, 24, har tidigare berättat för Sportbladet om sin nervsjukdom.

Snart kommer hennes bok ”Från förlamad till olympier”.

– Tiden som sjuk och i ovisshet var den värsta i mitt liv och paradoxalt nog också den nyttigaste. Jag lärde mig massor om mig själv, säger Erika Grahm i ett pressmeddelande.

Erika Grahm, lagkapten i Modo, berättade för Sportbladet den 15 januari om skräckveckorna under sommaren 2011. Hon drabbades då av en nervsjukdom som gjorde att hennes kropp delvis förlamades.

Den största frågan var inte om hon skulle kunna spela hockey igen, utan om hon skulle kunna leva ett normalt liv.

”Lärde mig massor”

Läkarna befarade först att hon hade drabbats av MS, men det visade sig vara en annan nervsjukdom: Guillain-Barrés syndrom.

– Under två månader levde jag med en kropp som steg för steg slutade fungera och med tankar som rev och slet i mig, tankar på en framtid som kanske rullstolsbunden, säger hon.

Nu väljer hon att, i bokform, berätta om sjukdomen, om den hårda vägen tillbaka till rinken, om framgångar som SM-guld och OS-spel med Damkronorna och om hur det är att vara elithockeyspelare som kvinna.

”Betyder mycket”

– Jag kommer att beskriva öppenhjärtigt hela min resa från helvete till himmel, ge bilder från min vardag och karriär och vi kommer även att ta med synpunkter från människor som står mig nära och betyder mycket för mig, säger Erika Grahm.

”Från förlamad till olympier”, skriven i samarbete med journalisten Olof Wigren, är planerad att släppas av Idrottsförlaget i slutet av året.

FAKTA

Guillain-Barrés syndrom (GBS)

En akut autoimmun polyneuropati som kännetecknas av förlamning i armar och ben som tilltar under loppet av några dagar eller veckor. Även känselsymtom och symtom från autonoma nervsystemet kan vara framträdande. Eftersom sjukdomen i allvarliga fall kan ge andningspåverkan och hjärtarytmi behöver patienter med GBS observeras på sjukhus. Trots behandling får cirka 15 procent bestående nervpåverkan. Guillain-Barrés syndrom är den vanligaste orsaken till akut polyneuropati i Sverige och drabbar ca 1-2 personer per 100 000 varje år.

ARTIKELN HANDLAR OM