LHC-kaptenen siktar mot nytt SM-guld

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Linköpings lagkapten Jenni Asserholt hoppas på nytt SM-guld.
HOCKEY

Efter vårens dramatiska SM-final stod Linköping som svenska mästare.

Nu är lagkapten Jenni Asserholt och laget inställt på att försvara guldet.

– Den känslan vill man uppleva igen, säger Asserholt.

Jenni Asserholt, 26, laddar för en ny säsong med Linköping. Utöver ett SM-guld i bagaget kommer hon till säsongen som nybliven sjukgymnast. Efter tre år med både studier och ishockey på elitnivå har hon nu fått en anställning i klubben med blandade uppgifter.

– Det har blivit en liten omställning när man ska börja jobba, men jag har fått till ett bra schema där jag kan kombinera jobb och träning, säger Asserholt.

Förutom rollen som spelare och lagkapten jobbar hon med utveckling på damsidan, att dra publik till matcherna och även en del som sjukgymnast.

SM-guld och årets spelare

Asserholt som även är lagkapten i det svenska landslaget har en fin säsong bakom sig. SM-guldet med Linköping och utsedd till årets spelare inom svensk damhockey.

Enda bakslaget var en något snöplig förlust i bronsmatchen under OS i Sotji. Sverige ledde med 2-0 efter två perioder mot Schweiz, men i tredje perioden tappade svenskorna allt och bronset gled dem ur händerna.

– Generellt sett tror jag att damhockeyn måste stärka den mentala biten, säger Asserholt med OS-genomklappning i färskt minne.

"Kul när det händer något nytt"

Med ett SM-guld i ryggen och en strålande säsong i Riksserien bakom sig har hon inga problem att motivera sig inför den stundande. Minnena från guldfirandet sitter i.

– Den känslan vill man uppleva igen, säger hon.

Utöver en ny säsong i Riksserien ser hon fram emot Europacupen som laget i egenskap av svenska mästare får spela. Gruppspelet kommer att spelas på hemmaplan i Saab Arena 5-7 december.

– Det är kul när det händer något nytt så det inte bara blir att man kommer in i samma serielunk.

Efter Linköpings framgångar förra säsongen har klubben en målsättning att bli Europas bästa lag inom fyra år berättar Asserholt. Det är ett långsiktig målsättning men hon hoppas att laget kan göra ett avtryck redan i år.

– Det är en stor chans för oss och jag hoppas vi kan prestera riktigt bra.

Under sommaren har Linköping förstärkt rejält. Bland annat har landslagets Pernilla Winberg och norska landslagets lagkapten Ingrid Morseth värvats in. Två vinnarskallar enligt Asserholt.

– Pernilla kommer in med mycket erfarenhet och har siktet inställt på att göra mål och vinna matcher. Morseth är en hårt jobbande back som står upp framför mål och gör allt som krävs för att vinna, säger hon.

VM på hemmaplan

Årets säsong avslutas med VM i Malmö för Asserholt och det svenska landslaget. Turneringen spelas 28 mars-4 april.

– Det är oerhört stort att spela VM på hemmaplan. Det blir ett lyft för hela damhockeysverige som har fått ett uppsving, säger hon.

Asserholt har sett ett ökat intresse för damhockeyn. På Riksseriens upptaktsträff kom det fler journalister och förbundsrepresentanter än någonsin, och flera svenska klubbar som Djurgården och Färjestad storsatsar. Att Leif Boork tillträtt som förbundskapten tror hon också ger damhockeyn mer uppmärksamhet.

Tar inspiration från damfotbollen

Utöver att bli ett svenskt och europeiskt topplag så har Linköping en uttalad målsättning att successivt stärka intäkterna till damhockeyn. En del i detta är att klubben anställt Asserholt och även Kim Martin Hasson i tjänster utöver jobbet på isen. Den långsiktiga målsättningen är att damhockeyspelare på elitnivå ska kunna leva på sin sport.

Asserholt ser gärna att man tittar på damfotbollen för att kunna nå dit.

– De har stått där vi står idag. Det är viktigt att inspireras av varandra och kanske hitta något samarbete så småningom eftersom säsongerna ligger olika, säger hon.

På lördag inleds säsongen för de regerande mästarna. Enligt Riksseriens tränare är Linköping storfavorit till att återigen ta SM-guld. Hela fem av åtta tränare nämner klubben som guldkandidat.

– På pappret ser det väldigt bra ut men det är många olika delar som måste falla på plats. Men vi ska göra allt vi kan för att vinna SM-guld igen, säger Asserholt.

■ ■ ■

Så spelas premiäromgången 20/9:

Linköping - SDE

Sundsvall - Munksund-Skuthamn

AIK - Brynäs

Leksand - MODO

FAKTA

OS-stjärnan om årets säsong

Sportbladet frågade Gunilla Andersson Stampes, före detta landslagsstjärna med 297 landskamper, om årets säsong i Riksserien.

Vilka vinner SM-guldet?

– Linköping. Eftersom de har det bästa spelarna och de bästa målvakter. De har det klart starkaste laget på pappret.

Vem får säsongens genombrott?

– Emmy Alasalmi AIK är en spelare jag tycker om väldigt mycket. Jag tror att hon kan utvecklas och bli ännu bättre under säsongen.

Vem är Riksseriens mest sevärda spelare?

– Jag säger tre spelare. Pernilla Winberg, Jennifer Wakefield och Denise Altmann, alla i Linköping.

Vem vinner årets poängliga?

– Denise Altmann i Linköping kommer fortsätta producera mycket poäng.

Vilket lag få det tufft?

– Både SDE och Sundsvall kommer få det svårt. Men eftersom serien ska utökas från åtta till tio lag nästa säsong har de ändå god chans att hålla sig kvar ifall det blir kvalspel.

ARTIKELN HANDLAR OM