"Jag fick nytt perspektiv på ishockeyn"

Damkronornas kapten om övergången till rivalen, sommaren på Nya Zeeland och en framtida tränarkarriär

1 av 2 | Foto: Privat
HOCKEY

Det rör på sig i Riksserien.

Nykomlingar storsatsar, spelare byter klubbar.

Den största prestigevärvningen av alla flög till Nya Zeeland för att hitta extra motivation för en fortsatt satsning.

– Det kändes lite som att vara 20 år tillbaka i tiden, säger Jenni Asserholt.

Foto: AP/TT
Jenni Asserholt

Riksserien känns kanske mer spännande än någonsin.

Inför den kommande säsongen har ligan utökats med två lag, HV71 och Djurgården, och dessutom har Munksund-Skuthamns SK nu blivit Luleå Hockey, för att säkra en fortsatt elitsatsning för damerna.

Alla tre lagen storsatsar.

HV71 gjorde sin stora prestigevärvning i Damkronornas lagkapten Jenni Asserholt, 27. Efter sju säsonger och två raka SM-guld med Linköping kände hon att hon behövde en ny utmaning för att orka satsa mot ett sista fjärde och sista OS 2018.

– Jag har trivts jättebra i Linköping. Men på något sätt känner jag att jag kanske är i slutet av karriären, och om man ska göra någon förändring var det en bra tid nu eftersom OS ligger tre år bort. När man kommer allt närmare vill man känna en trygghet, känna sig hemma där man är, säger Asserholt.

"Ligger på maxgräns varje dag"

27-åringen ville kombinera spel i Rikserien med träning med ett herrlag – något som LHC inte var så intresserade av. Det öppnade vägen till HV71 som såg en lösning. Forwarden bor i Tranås och tränar med Division 1-lagets herrar där. Nu har det blivit pass tre dagar i rad.

– Det blir att jag ligger på min maxgräns varje dag. Jag trivs med dem, men sedan kanske jag inte får träna med de hela tiden. Det kan nog bli en del med J20 framöver. Men vi får se vart det bär av. De vet inte jättemycket om mig och har inte sett mig så mycket. Förhoppningsvis får jag spela några matcher med ett herrlag framöver, säger hon.

Den där extra utmaningen, att ständigt tvingas ligga på maxgränsen är viktig för dig?

– Ja, det stimulerar mig. Jag vill hela tiden testa på nya utmaningar. Efter tre OS gäller det att hitta sina egna vägar för att orkar hålla igång varje dag och satsa vidare.

Ett sätt att utmana sig själv var Asserholts resa till Nya Zeeland. Hon lämnade Sverige i maj för att träna och spela ishockey med Southern Stampede i Queenstown under deras vintersäsong. Kontakten med klubben fanns sedan tidigare genom Asserholts pojkvän.

"Det var lite speciellt"

– Det var en upplevelse, absolut. De hängde upp nät på långsidan för att de inte hade ett plexiglas, så det var lite speciellt.

– Tyvärr fick jag inte spela några matcher. De har en tjejmålvakt i ett av lagen, men tyvärr fick tjejer som är utespelare inte vara med i ligan. Men jag kanske har gjort så att de ändrar det till nästa år. Tränaren ville ha med mig och kollade upp det med hockeyförbundet. Så det kanske går och få till.

Det låter som att de ligger lite efter i Nya Zeeland?

– Ja, jag kommer igång när själv när jag var sex år och folk knappt visste att tjejer visste kunde spela. Det kändes lite som att vara 20 år tillbaka i tiden vad gäller synen på att tjejer kan spela hockey och att de dessutom kan vara ganska duktiga. Men nu var jag där och tränade på samma villkor.

"Fascinerade av sporten"

Det finns 170 registrerade kvinnliga hockeyspelare i Nya Zeeland. 50-talet av dem finns i Queenstown där Jenni Asserholt coachade flera nya förmågor, både gamla och unga.

– Man såg hur fascinerade de var av sporten. De var så himla villiga att lära sig. Jag fick hur många frågor som helst, från vilka strumpor jag hade i mina skridskor till specifika detaljer kring tekningsvarianter.

Hur hoppas du kunna utnyttja den här resan i din fortsatta satsning?

– Jag fick nytt perspektiv på hockeyn. Jag har fått en helt annan inspiration och motivation och känner mig otroligt tacksam över vad vi har här i Sverige. Sedan tar man också med sig naturupplevelserna, som ger en stor energikälla.

"Måste vara seriens längsta lag"

Asserholt har redan hunnit med ett landslagsläger i Gävle och snart är det dags för ett första ispass med nya klubben.

– Det ska bli jättespännande. HV gör en helhjärtad satsning som känns jättekul. Jag var och träffade laget på en kick-off. Det är ett väldigt taggat lag. Det som slog mig var att alla var så himla långa. Vi måste ju vara Riksseriens längsta lag!

Vad säger du om säsongen som väntar. Den känns spännande och oviss?

– Absolut. Det börjar röra på sig. Flera spelare byter klubbar och så har det inte varit innan. Internationella spelare vill hit, även om förutsättningarna inte är de bästa. Det talar för ligan är bra och att det utvecklas hela tiden.

Brynäs har en ny kvinnlig tränarduon i Madeleine Östling och Nanna Jansson. Vill du också fortsätta som tränare efter karriären?

– Ja, absolut. Jag tycker att det är otroligt roligt att jobba med hockeyn och med unga talanger och barn och ungdomar som vill framåt. Men kanske även successivt på högre nivåer. Just nu i Tranås åker jag runt på en hockeyskola och pratar om kost, karriär och fysträning. Det är absolut något jag brinner för.

Högre nivåer.. Är du en framtida förbundskapten kanske?

– Hehe, det är lite tidigt att säga. Så länge jag spelar fokuserar jag på var karriären tar vägen sedan efteråt får vi se om det blir någon ledarroll…

Vart tar karriären vägen i år då?

– Jättesvårt att säga. Vi vill absolut etablera oss i Riksserien. Eftersom jag inte varit på is med HV än känns det svårt att säga hur vi ligger till. Men när man kommer underifrån är det bara att köra gasen i botten.

FAKTA

Nio heta europeiska värvningar i Riksserien

Jenni Asserholt, 27, forward, HV71

HV71:s värvning av Asserholt är en riktig prestigevärvning från rivalen Linköping. Kaptenen i Damkronorna meddelande efter årets hemma-VM att hon satsar mot ytterligare ett OS. Forwarden stod för 24 poäng på 23 matcher i Riksserien och har två raka SM-guld med LHC – och är nu ute efter en ny utmaning i Rikserien-nykomlingen.

Fanny Rask, 24, forward, HV71

Landslagsforward som lämnar AIK för spel i Rikserien-nykomlingen. Rask var en av AIK:s ledande spelare i silverlaget där hon stod för 19 poäng (15+4) på 26 matcher i grundserien.

Var en del av det svenska OS-laget i Sotji och har gjort 44 landskamper med Damkronorna. Hon har dessutom ett SM-guld med AIK från 2013.

Jennica Haikarainen, 26, center, HV71

HV:s första nyförvärv inför säsongen. Den finländska stjärnan kommer närmast från spel i Modo, där hon förra säsongen stod för 18 poäng (7+11). 26-åringen har tidigare spelat i både Linköping och Ilves. Haikarainen var med i Finlands VM-bronslag i Malmö tidigare i år.

Florence Schelling, 26, målvakt, Linköping

Linköping tappade sina stora målvaktsprofil Kim Martin Hasson efter guldsäsongen men har nu hittat en spännande ersättare i den schweiziska målvaktsstjärnan Schelling. Hon anses vara en av världens bästa målvakter – vilket hon verkligen visade i OS i Sotji 2014 där hon utsågs till turneringens bästa målvakt, MVP, och tog plats i All Star-laget efter Schweizs brons. Kommer senast från herrlaget EHC Bülach.

Melinda Olsson, 22, forward, Luleå

Luleå, förra säsongen Munksund/Skuthamn, storsatsar den kommande säsongen. En av de stora värvningarna inför säsongen är forwarden Melinda Olsson som den senaset säsongen med och spelade hem SM-guldet till Linköping, där hon själv gjorde tio mål och totalt 22 poäng på 25 matcher.

Johanna Fällman, 25, back, Luleå

Landslagsbacken, som gjort över 100 landskamper, kommer senast från USA och University of North Dakota. I årets hemma-VM stod hon för en assist på fyra matcher. Fällman spelade tidigare i Modo men återvänder nu hem till Norrbotten.

Michelle Karvinen, 25, forward, Luleå

Finländsk landslagsstjärna som precis som Johanna Fällman kommer från University of North Dakota. I OS i Sotji blev hon utsedd till turneringens bästa forward efter att ha vunnit skytteligan med sina fem mål. I VM i Sverige i år blev det två mål och totalt sex poäng för Karvinen. Finland tog då brons.

Emma Nordin, 24, center, Luleå

Nordin har spelat i Modo under hela sin karriär, men i Luleås satsning är Nordin en riktig nyckelvärvning. Centern har spelat över 120 landskamper och varit med och spelat fyra VM-turneringar, två OS och har tagit SM-guld.

Andrea Dalen, 23, forward, Djurgården

23-åringen kommer senast från University of North Dakota där hon spelat under fyra säsonger. Den norska landslagsstjärnan spelade innan dess i Linköping under två säsonger, 2009-2011 och stod då för totalt 50 mål och 31 assists på sina 54 matcher i grundserien.

LANDSLAGET

Sveriges trupp till tre landskamper mot Finland 29-21 augusti togs ut i dag (onsdag).

MÅLVAKTER

 1. Sara Grahn

30. Minatsu Murase

35. Sarah Berglind

BACKAR

 2. Emmy Alasalmi

 5. Johanna Fällman

 7. Johanna Olofsson

 8. Annie Svedin

 9. Elin Lundberg

10. Emilia Andersson

17. Linnea Bäckman

22. Emma Eliasson

FORWARDS

 4. Jenni Asserholt

11. Nathalie Ferno

14. Sabina Küller

15. Lisa Johansson

16. Pernilla Winberg

21. Erica Udén Johansson

23. Lisa Hedengren

24. Erika Grahm

25. Julia Östlund

26. Hanna Olsson

27. Emma Nordin

29. Olivia Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM