”Tänker fortsätta att ha synpunkter”

1 av 5 | Foto: Foto: Anna Tärnhuvud
Leif Boork, förbundskapten.
HOCKEY

NORRTÄLJE. Han skapade en storm efter sitt utspel om tiggare – men det är inte första gången.

För Sportbladet berättar Leif Boork om rubrikerna, medias okunskap och Damkronornas satsning.

– Svensk damhockey har varit nere och vänt, säger förbundskaptenen.

Det var för drygt en vecka sedan som Damkronornas förbundskapten gav sig in i debatten om tiggare genom att på Twitter skriva:

”Raka vägen in i arbete säger Löfven. Gå o snacka med alla tusentals tiggare som inte gör ett handtag där de sitter på svenska gatorna. Prat!”.

Tweeten väckte starka reaktioner. Trots stormen som följde ångrar sig Boork inte.

– Även om man håller på med idrott måste man få ta del av samhällsdebatten och jag är en person som har uppfattningar om saker och ting. Där tycker jag att media är oberäkneliga i när man vill att idrottspersoner ska ha åsikter om politiska frågor och andra samhällsfrågor och när de inte ska ha det. Ni sitter ju lite på taktpinnen och bestämmer när vi ska tycka och när vi inte ska göra det. Jag sätter mig väl över det lite grann. Jag är intresserad av samhällsfrågor och jag är tillräckligt gammal för att stå för dem så jag får väl leva med, det har jag gjort hela min karriär, säger han och fortsätter:

– Jag uttalar mig om olika saker precis som vilken annan samhällsmedborgare som helst, men jag måste göra det som privatperson. Jag kan inte företräda förbundet i sådan här frågor. Det är klart att det är en balansgång, men jag tänker nog fortsätta ha synpunkter. Sen om de sker på Twitter eller i andra sammanhang.

”Håller diskussionen för oss själva”

Tweeten ledde dock till en diskussion mellan Boork och Svenska ishockeyförundet.

– Vi hade ett möte. Jag pratade med Anders Larsson och Tommy Boustedt om det så vi har haft en diskussion om det och pratat igenom det.

Vad sa ni, är du belagd med Twitterrestriktioner nu?

– Vi behåller de diskussionerna för oss själva, det tänker jag inte kommentera.

Kommer det att bli lugnare på Twitter?

– Nej, det tror jag inte.

Förbundskaptenen är dock van vid rubriker. Något det också blev under hemma-VM i våras när Sveriges svaga start och målvaktsfrågan blev omdiskuterade ämnen.

– Det är det som är det svåra för oss (Damkronorna). Helt plötsligt dyker ni upp, inklusive Rehnberg och alla jävla experter som inte kan så mycket damhockey och så tror de att det ska vara bra bara för att det är hemmaplan, men så funkar det ju inte. Det har varit en nedgång sedan 2007 och bara för att man får VM på hemmaplan är det inte så att allt blir mycket bättre. Vi måste jobba konsekvent över tid för att vända den här trenden.

”Har varit nere och vänt”

Damkronorna drar i helgen i gång säsongen på allvar med träningsmatcher mot Finland. Landslaget bygger långsiktigt och kontinuerligt mot OS 2018 och även om Boork inte vill prata resultat ser han att den negativa trenden har vänt.

– Nu har vi utökat Riksserien. Flera etablerade lag satsar, fler lag tränar hårdare och vi har fått in utländska spelare och det gör ju att om konkurrensen ökar och kompetens kommer in får vi glädje av det också. Jag tycker att hela svensk damhockey har varit nere och vänt och att vi är på väg uppåt, säger han.

Hur långt är det upp till USA och Kanada?

– Vi måste försöka hitta några egna saker som vi ska försöka föra fram som vår styrka. Vi vet att de åker skridskor bra, vi vet att de har ett urval som är större, vi vet att de har ett passningsspelare som är bra, vi vet att de har ett sjävlförstorende som är bättre än de flesta andra lag i världen. Så vi ska försöka komma in med taktiskt spel och taktisk tänkande.