Missar debuten i landslaget efter stenhårda straffet

Palm: "Ska verkligen visa att jag är värd en ny chans"

Foto: Håkan Nordström
Modo Hockeys Isabell Palm stängs av i åtta matcher.
HOCKEY

Hon slog till Danielle Stone med sin klubba i den stökiga Riksserien-matchen i söndags.

Nu får Modos Isabell Palm åtta matchers avstängning och missar debuten med Damkronorna.

– Det känns som att de vill markera att tjejer inte ska vara elaka mot varandra. Jättelöjligt, säger Modotränaren Mikael Nilsson om disciplinnämndens beslut.

Modo vann söndagens Riksserienmatch borta mot Sundsvall Wildcats med 4-1. Men efteråt kom det mesta att handla om de tre spelare som fick utgå med befarade hjärnskakningar. Danielle Stone var en av de som fick lämna efter att ha fått Isabell Palms klubba i nacken.

Nu meddelar disciplinnämnden att forwarden får stenhårda åtta matchers avstängning.

Modotränaren Mikael Nilsson är rasande.

"Vansinnigt hårt"

– Hon är attackerad i ryggen och försöker i en rörelse ta sig loss och sliter bakåt. Hon är naturligtvis ansvarig för sin klubba, och den ska inte vara så högt. Med det finns inget uppsåt till att träffa huvudet. Jag tycker att det är ett vansinnigt hårt straff, säger han och fortsätter:

– Det känns som att de (disciplinnämnden) vill markera att tjejer inte ska vara elaka mot varandra, 'så där gör du inte mot en tjej'. Men det här är en hårdsatsande elitsatsande verksamhet. Deras humör brinner också någon gång. Jag vet inte vad man skulle jämföra med åtta matcher på SHL-nivå, vad man ska behöva göra då, säger han.

Avstängningen innebär att talangen missar fem matcher med Modo – men också tre matcher med Damkronorna i Finland 17-19 december, en fyrnationsturnering som skulle bli hennes debut i landslaget.

– Det känns jättetråkigt när man äntligen får chansen. Jag har aldrig varit med om att någon har fått ett sånt hårt straff (i ligan) tidigare, säger hon.

Disciplinnämnden svarar

Tiden efter matchen har varit jobbig, det definitiva beskedet likaså. Men nu försöker 20-åringen blicka framåt.

– Jag kan inte gräva ner mig i det här, det blir jag inte en bättre hockeyspelare av. Jag kommer att träna lika bra om inte hårdare fram till nästa match i januari. Då ska jag verkligen visa att jag är värd en ny chans, säger hon.

Disciplinnämndens vice ordförande Johan Nordin berättar att tacklingen omfattas av den praxisskärpning som nämnden infört från och med den här säsongen och svarar samtidigt på kritiken från Mikael Nilsson:

– Vi har en bedömning som inte gör någon skillnad på i vilken serie det sker, det här är helt enligt praxis.

– Att det har gjorts med uppsåt till skada säger vi inte. Vi bedömer det som vårdslöst spel, hon använder klubban på ett sätt som gör att det är stor risk för skada.

Precis som Isabell Palm själv kan han inte minnas en hårdare avstängning i ligan.

– Jag har suttit i disciplinnämnden i ett par års tid och inte sett något liknande straff.

Till skillnad från i SHL/Hockeyallsvenskan kan inga matcher omvandlas till böter då de pengarna inte finns inom Riksserien.