”Där och då tänkte jag att nu dör jag”

Dubbla svenska OS-medaljören om dagen som förändrade livet

1 av 3 | Foto: Bildbyrån
Nanna Jansson är assisterande tränare i Brynäs.
HOCKEY

Nanna Jansson, 32, har två OS-medaljer med Damkronorna på meritlistan.

Men för ett år sedan var livet nära att ta slut. För Gefle Dagblad berättar hon om stroken som förändrade allt.

– Till slut kändes som om någon hade kört en spetsad gärdsgårdsstör i ansiktet och upp i huvudet, säger hon.

Som hockeyspelare är Nanna Jansson en av de mest meriterade svenska spelarna. 150 landskamper, två SM-guld, ett OS-silver, ett OS-brons och dubbla VM-brons är höjdpunkter på en diger meritlista.

Hon fortsatte med hockeyn som tränare samtidigt som hon jobbade heltid som fastighetschef på Elite Hotell tills en morgon i november 2014 plötsligt förändrade allt.

”Kinden bara hängde”

– När jag vaknade var det som en kraftig värk på vänstra sidan av halsen. Jag satte mig upp, Fanny vaknade och frågade vad som stod på. Till slut kändes som om någon hade kört en spetsad gärdsgårdsstör i ansiktet och upp i huvudet. Där och då tänkte jag att nu dör jag...

– Jag kände inte igen mig själv. Hela vänstra sidan av ansiktet med läppen, ögat och kinden bara hängde och då blev jag riktigt rädd, säger hon till Gefle Dagblad.

Diagnosen var en stroke och snabb vårdinsats följd av en vecka på sjukhus räddade Nanna Jansson från allvarliga livslånga komplikationer.

Hon berättar för tidningen att hon känt sig fullt frisk och fysiskt stark fram till chocken. Förklaringen var en alltför stressad tillvaro.

– Jag borde ha förstått för det fanns så många varningssignaler. Det var helt klart stressrelaterat. Jag hade kört på alldeles för länge i ett ursinnigt tempo på jobbet utan att stanna upp och tog med mig det hem. När jag själv inte drog i handbromsen gjorde kroppen det åt mig.

”Fantastisk lycka”

Vägen tillbaka till en vanlig vardag har återigen gått genom hockeyn.

– En av mina allra bästa vänner genom livet har varit Madde Östling och när hon ringde och frågade om jag ville träna Brynäs damlag tillsammans med henne så var det en fantastisk lycka. Den första kvinnliga tränarduon i ett svenskt lag och det har verkligen gett mig så otroligt mycket positiv energi, säger hon till Gefle Dagblad.

ARTIKELN HANDLAR OM