”Finns en enda sak som kan stoppa oss”

Luleå segervisst – men LHC:s Kim Martin Hasson ser en risk med värvningarna

Foto: BILDBYRÅN, TT
HOCKEY

Nyförvärven har vält in till succélaget Luleå Hockey/MSSK.

Så vad ska egentligen kunna stoppa det regerande mästarlaget från sitt andra raka guld?

– Det enda som kan stoppa oss är om vi börjar dra åt olika håll, säger lagkaptenen Emma Eliasson.

Hajpen kring det satsande succélaget Luleå Hockey/MSSK är stor. Efter säsongen som kröntes med ett SM-guld har ett stort intresse från spelare, både i Sverige och Europa, väckts för klubben.

Så sent som i går presenterades storstjärnan Jenni Hiirikoski, 29.

Därmed får Sveriges överlägset bästa back, Emma Eliasson, sällskap av en finländska som utsetts till världens bästa hela sex gånger.

– Vi var starka redan innan, men Hiirikoski är verkligen pricken över i:et. Personligen är det kul att få in en så bra back som jag kan tävla lite mot och lägga över lite ansvar på. Det kan nog utveckla mig ännu mer. Nu kanske jag måste ut och röra mig i den otryggare zonen. Det ser jag fram emot.

Laget har fått in en annan stark finländsk back i Ronja Savilainen och dessutom har man fått in Josefine Höegh Persson från AIK, Linn Peterson från Brynäs, målvaktslöftet Anna Amholt från HV71 och tidigare Modo-spelaren Elin Johansson som är tillbaka från college-spel.

"Svårt att värva de svenska"

Stora rivalen och fjolårstvåan Linköping kan bara se på med avundsjuka ögon.

Sportchefen Kim Martin Hasson, som kan glädjas åt att storstjärnan Jennifer Wakefield nyss valt att stanna, har bara ett nyförvärv till att presentera och hittills har ingen varit svensk.

– Det är svårt att värva de svenska spelarna. Man har varit i kontakt med flertalet, men många vill inte flytta och trivs där de är.

Hur ser du på att många spelare väljer Luleå nu?

– Det är alltid spännande i början när ett lag drar igång en satsning. När LHC drog igång här var det samma effekt. Det är svårt att hålla den effekten i flera år. Men de har bra resurser och pengar och är intressanta på det sättet. Samtidigt är det farligt att få för många bra spelare också, det är många som vill ha speltid. Men det har de säkert en lösning på…

"Utan lok kommer vi ingenstans"

Emma Eliasson är medveten om att satsningen på damhockeyn i Luleå är ett stort dragplåster och ser en liten men nödvändig risk för att marknaden töms lite på spelare för de andra lagen.

– Den risken måste finnas för att vi ska komma någonstans. Utan lok kommer man ingenstans. Nu drar vi i alla fall åt något håll och sen får vi se vad som händer.

Enligt Luleå-kaptenen, utsedd till årets svenska spelare den gångna säsongen, finns det bara en enda sak som kan stoppa laget från guldet.

– Det enda som kan stoppa oss är egentligen om vi börjar dra åt olika håll. Men det är inga miljoner och stor summor vi slåss om utan vi är lojala och vill en enda sak tillsammans och det är att vinna guldet i en utvecklande miljö där vi kan driva varandra, så det ska nog inte vara några problem.

"De har pressen på sig"

Martin Hasson tror dock inte att det bara är för Luleå att promenera hem det andra raka guldet.

– De har tagit in en massa bra spelare men det är alltid annorlunda på pappret och sen när man börjar spela.

– Men det är klart att de har press på sig att vinna igen, samtidigt som Linköping har pressen på sig att ta tillbaka guldet. Men jag tror att det är fler än vi som kommer vara med i guldstriden i år, säger sportchefen.

Eliasson ser säsongen som väntar som en större utmaning än den första i Luleå.

– Favoritskapet är större med tanke på det lag vi värvat ihop och att vi är regerande mästare. Vi kommer vara det laget som alla vill ha sin bästa dag emot och det blir en utmaning att stå emot det.

Se Sportbladets sammanställning över de hetaste övergångarna nedan.

FAKTA

Sportbladet rankar de tio hetaste övergångarna i Riksserien

Jenni Hiirikoski, 29, back, Finland, från JYP till Luleå.

Finlands och JYP:s kapten är troligtvis den bästa värvningen någonsin i Riksserien. Utsedd till världens bästa back hela sex gånger och är förstås en superförstärkning till Sveriges redan bästa backuppsättning.

Rosa Lindstedt, 28, back, Finland, från JYP till HV71.

Blytung HV-värvning. Haft en framträdande roll i såväl klubblag som landslag under flera år. I mästarlaget JYP blev det 37 poäng på 28 seriematcher.

Rebecca Stenberg, 23, forward, Sverige, från Luleå till Djurgården.

En av Luleås stora guldhjältar flyttar till huvudstaden och den landslagsmeriterade 23-åringen kommer bidra stort i Dif:s fortsatta satsning mot toppen.

Minttu Tuominen, 26, back, Finland, från Blues till Linköping.

En skicklig offensiv back som var kapten i finska Blues där hon öste in poäng. Kommer till det guldjagande laget med stor internationell erfarenhet.

Riikka Välilä, 43, forward, Finland, från JYP till HV71.

Att kalla finländskan, som är invald i IIHF:s Wall of Fame, för veteran är nästan en underdrift. Har gjort sex VM och tre OS och kommer med mängder av rutin. Hon stod för 49 poäng (25+24) på 17 matcher förra säsongen.

Josefine Höegh Persson, 22, forward, Danmark, från AIK till Luleå.

Har en fin säsong i AIK bakom sig där den hårt jobbande danskan blev trea i den interna poängligan med sina 14 mål och elva assister på 36 matcher.

Ronja Savolainen, 18, back, Finland, från Blues till Luleå.

Redan spelat två VM trots sin unga ålder. Gjorde 16 poäng (4+12) på 26 matcher den gångna säsongen. Har skolat om sig till back från forward och är en av Europas mest spännande talanger.

Linn Peterson, 22, forward, Sverige, från Brynäs till Luleå.

Landslagsmeriterad forward som jagar sitt landslagsgenombrott. Har mängder av Riksserien-matcher bakom sig och en enorm utvecklingspotential.

Sofia Reideborn, 17, målvakt, Sverige, från AIK till SDE.

Hamnade i skymundan bakom landslagsmålvakten Minatsu Murase i AIK och fick knapert med speltid. I seriekonkurrenten och bottenlaget kommer den talangfulla tonåringen ta stora kliv framåt.

Delaney Middlebrook, 23, back, USA, från HV71 till Djurgården.

Stod för 34 poäng i HV71 i fjol och bidrar med en stor trygghet.

Och så den hetaste tränarövergången...:

Lisa Ekberg, 24, från spelare till assisterande tränare i Luleå.

Spelare med hjärtat på rätt ställe som efter att ha meddelat att hon lägger ner karriären tar klivet direkt in i tränarbåset. Bra att fler gamla spelare tas tillvara på i klubbarna.

Sammanställning: Emelie Fredriksson