NHL-polarna: Nu tar ni guld

SM-final – då är Torontos svenskar inga goda grannar

HOCKEY

TORONTO

I Torontos omklädningsrum är de normalt goda grannar.

Men inte så länge SM-finalen i ishockey pågår.

Djurgårdaren Mats Sundin och FBK-aren Jonas Höglund har helt olika uppfattningar om vilket lag som tar SM-guld.

Foto: AP
VÄNNER - OCH FIENDER... Mats Sundin och Jonas Höglund är radarkompisar och bästa vänner i Toronto Maple Leafs. Men under den svenska SM-finalen sätts vänskapen på spel. Sundin är ju djurgårdare, Höglund kommer från Färjestad. Och båda är segersäkra...

Hör här bara:

- Självklart Djurgården, det vet Jonas också innerst inne, säger Sudden.

- Nä, Färjestad vinner, kontrar Höglund.

Nu har de fått glira varandra två gånger var, Mats Sundin efter Djurgårdens två klara hemmasegrar och Jonas Höglund efter Färjestads lika klara segrar i Karlstad.

- Ja, båda lagen verkar vinna rätt lätt hemma och eftersom Färjestad måste vinna på bortaplan så blir det Djurgården som vinner, säger Sudden.

- Det är inte så mycket att snacka om.

Svensk mästare i Djurgården -90

Ur-djurgårdaren Mats Sundin hann knappt spela för Djurgården i elitserien, innan han stack över till NHL redan som 19-åring.

Men han hann bli svensk mästare.

Säsongen 1989-90 står han antecknad för 34 matcher i grundserien, med ett facit på tio mål och åtta assist. Men de siffrorna ljuger.

- Ja, de flesta matcher satt jag på bänken, säger Sudden.

- Det var först i slutspelet jag blev riktigt ordinarie. Men jag tillbringade ju alla mina pojkår i Djurgården, så det har alltid varit mitt lag.

Sundin hann också spela tolv succéfyllda matcher under NHL-strejken 1994, då han och de andra hemvändande NHL-stjärnorna fyllde elitseriearenorna.

"Det är stort att vinna SM-guld"

Men en SM-final är väl ingenting mot Stanley Cup, Sudden?

- Säg inte det. Det är stort att vinna SM-guld. Det tror jag alla svenska hockeyspelare håller med om.

Jonas Höglund hann spela sex säsonger i Färjestad, men har konstigt nog aldrig blivit svensk mästare. Han stack över till NHL och Calgary till säsongen 1996-97 och samma säsong tog Färjestad SM-guld - utan Höglund.

- Jag var med i en SM-final mot just Djurgården 1991, säger han. Men då förlorade vi med 3-0 i matcher.

Varför tror du Färjestad vinner i år?

- Det är vad grabbarna säger där hemma. Jag pratar ofta med Mathias Johansson, Thomas Rhodin och Greger Artursson. Jag tycker det verkar så på rapporterna, även om jag tror att det går till sju matcher.

Jonas Höglund möter för övrigt sin gamle klubbkamrat och bäste kompis Magnus Arvedson i första Stanley Cup-omgången, då Toronto möter Ottawa.

Nej, nu får de inte snacka...

Då mister han sin bäste vän för några veckor.

- Ja, vi sommartränar tillsammans och pratas vid så gott som dagligen här borta, säger Jonas.

- Vi har ju spelat tillsammans sedan ungdomsåren hemma i Karlstad. Men nu får vi sluta med att snackas vid. Det är ingenting man gör med någon i motståndarlaget då det handlar om Stanley Cup.

Då är det äta eller ätas.

Precis som i SM-finalen.

Mats Wennerholm