Nu måste Bäckman lyckas - inom två år

Medellivslängden för de tio senaste tränarna i Malmö: 1,88 säsonger

HOCKEY

I snitt har en tränare i Mif under Percy Nilsson haft en livslängd på 1,88 säsonger.

I går presenterades Per Bäckman som ny ansvarig med Gunnar Johansson som andretränare. Med tvåårskontrakt.

Per Bäckman bryr sig inte. Han vet spelets regler. Det är bara resultat som räknas och han är beredd att satsa hela sin själ för att lyckas med sitt nya uppdrag.

- Det behövs bara lite finputsning i Malmö. Mer intensitet. Ishockey är inte som att åka Vasaloppet. Det är sprinters som behövs, säger han som kommentar till Malmös upp och ner-säsong.

Förstärker med två forwards

Mif tänker förstärka truppen med två forwards och en back till utöver 35-årige Peter Andersson vars comeback blev klar i förrgår.

Och man räknar med att Tomas Sandström fullföljer sitt kontrakt trots de tvivel han hade i de sista slutspelsmatcherna.

- Tomas är en bruksson från Fagersta. Såna ger inte upp. Han tar pucken i käften och gör något bra i sin sista säsong, säger Per Bäckman och avslöjar den nya tidens språk som kommer att gälla i Malmö.

Att det överhuvudtaget blev Per Bäckman som ersättare för Stephan Lundh och Niklas Wikegård har spelarna att tacka respektive förbanna en tidigare Mif-tränare för.

- Jag kollade med Hannu (Jortikka) innan. Han är min store favorit bland tränarna vi haft, säger ordföranden Percy Nilsson.

Då ska man veta att Jortikka fick lämna Mif 1995 efter en spelarrevolt sen Percy förlängt hans kontrakt en kväll i Finland. Jortikka kom sen tillbaka efter att Barry Smith vägrat att komma till Sverige inför säsongen 1997/98, men fick gå igen efter nytt missnöje.

Johansson ska balansera

Om nu Bäckman är det närmaste en svensk man kan komma Jortikka finns det kanske anledning att fundera över den kommande säsongen.

Fast Gunnar Johansson är med just för att balansera. Bäckman valde sin gamle vän före Niklas Wikegård som andretränare.

- När jag skäller på spelare får han klappa dem på ryggen. Vi har delat ansvar men det är jag som tar besluten. På något sätt verkar det som att alla blivit rädda i Sverige för att ta beslut. Det ska vara fyra, fem som bestämmer, säger Per Bäckman.

Som aldrig varit rädd för att hävda sin åsikt och kräva att den blir åtlydd.

Tränare under Percy

Stefan Alfelt