Öberg vägrar döma i Karlstad

”Oavsett om jag gjort rätt eller fel blir situationen märklig”

HOCKEY

I går eftermiddag ringde Färjestads tränare upp domaren Roger Öberg i Örnsköldsvik.

Han vädjade att Öberg skulle döma i Karlstad.

Förgäves.

- Jävla ynkligt av honom, säger Gunnar Johansson.

Foto: LASSE ALLARD
Färjestads tränare Gunnar Johansson var rejält arg på domaren Roger Öberg efter förlusten i förrgår. Han var lika arg i går, Öberg vägrar nämligen att döma morgondagens final i Karlstad.

Efterspelet till det avgörande målet i Globen är glömt. Regelboken ger Roger Öberg rätt och Gunnar Johansson pratar om paragrafrytteri och att domarhandboken inte är förankrad i verkligheten.

Men nu handlar bråket om vem som ska döma i morgon.

Färjestad kräver att Roger Öberg - som enligt planerna skulle ha haft hand om den sjätte SM-finalen i Karlstad - släpper pucken i Färjestads ishall. Men redan efter tumultet i Globen sa han åt domarbasen Dag Olsson att han helst avstod.

- Det går inte. Oavsett om jag gjort rätt eller fel så blir situationen märklig. Jag såg inte den höga klubban, dömde mål, trodde jag hade fel och fick ändå rätt om man hårddrar reglerna. Allt det där lämnar en besk eftersmak och därför är det lika bra att Rådbjer tar över, säger Roger Öberg.

I går eftermiddag ringde Gunnar Johansson personligen upp Roger Öberg och försökte övertala honom att ställa upp.

- Det är orättvist om han inte kommer. Vi vill också ha fördel av en hemmadomare, säger FBK-tränaren syrligt.

Roger Öbergs svar blev bestämt nej.

Johansson rejält ilsken

- Vem är han rädd för? Mig? Spelarna? Publiken? Han kunde inte ge mig en godtagbar förklaring och det är för jävligt, säger Gunnar Johansson.

Han är mycket upprörd. På Roger Öberg i allmänhet och domarbasen Dag Olsson i synnerhet.

- Daggen är en jävla pärmbärare, som inte kan sköta sitt jobb. Nu är det en domare från Stockholm som dömer i Karlstad och då kan man ju fråga sig vem som har fördelen, vi eller Djurgården?

Gunnar Johansson suckar.

Han säger sig ha fått nog av hela domarorganisationen.

- Hela slutspelet har varit ett enda skämt. Till att börja med måste man fråga sig hur fyra olika domare dömer de fyra första matcherna? Domarna tycker säkert det är bra, men vi? Som spelare har man inte en aning om var nivån ligger, säger Gunnar Johansson.

Dag Olsson ljuger

- Att sedan Daggen pratar om att det var för att se vem som var bäst lämpad att döma de sista matcherna är ren lögn. Redan efter andra matchen sa han åt mig att Roger Öberg skulle avsluta finalserien.

Dag Olsson är förbannad - på Gunnar Johansson.

- Jag fattar uppriktigt sagt inte vad han håller på med. Tror han att han kan få fördelar av att snacka som han gör? undrar han.

Gunnar Johansson poängterar att domarbråket bara är tändvätska för Färjestad.

- Har det inte varit ett krig tidigare så är det det nu!

Patrik Thornéus