På is – ett halvår innan premiären

AIK slår rekord i försäsongs- träningar: Vi ville testa någonting nytt

HOCKEY

Sportchef Matti Virmanen tyckte spelarna var lata och bortskämda.

Andretränare Per Ljusteräng ville testa något nytt.

Utgången blev att AIK gick på is – 2 april.

– Hockey är ett teknikyrke. Det går inte att göra uppehåll i fem månader, säger Per Ljusteräng.

Foto: niclas hammarström
sommar i ishallen AIK:s nye målvakt Nicklas Bäckström har tränat på is sedan i april.

Elitserielagens försäsongsträning är i full gång.

Timrå använder sig av kinesiska energiövningar, Brynäs springer på gamla myrar utanför Gävle och i Karlstad korar man Värmlands starkaste ishockeyspelare. Målsättningen är gjuten – när elitserien startar i september ska spelarna vara i toppform.

En trend i sommar är att allt fler lag väljer den så kallade Djurgårdsmodellen. De går på is senare samt individsanpassar den tråkiga barmarksträningen.

Men inte AIK.

Där är det tvärtom.

Tre ispass i veckan sedan april

2 april i Ritorps ishall, tre veckor efter att laget åkt ut i slutspelet mot Djurgården. AIK hade en helt vanlig isträning.

– Det var ett beslut som växt fram hos mig sportchef Matti Virmanen och tränarkollegan Kari Jalonen. Vi ville testa något nytt och på den vägen är det, säger Per Ljusteräng.

Från och med 2 april har AIK kört tre ispass i veckan. Lägg därtill att lagen körde fyra-fem andra träningspass i veckan så förstår man att laget slår rekord i antal försäsongsträningar.

Vad är det för mening med att gå på is så tidigt?

– Ta en svetsare till exempel. Han kan ju inte sluta svetsa i fem månader och sedan när han kör igång igen tro att han är lika bra. Svetsning är precis som hockey ett teknikyrke. Killarna måste hålla igång känslan för både is och puck – året runt, säger Per Ljusteräng.

Leksand gick på is rekordtidigt i fjol. Tommy Sandlin hade första ispasset strax efter midsommar. Genidrag trodde många leksingar, men succén uteblev och laget åkte ur serien i våras.

Risk för samma platt fall för AIK?

– Nej, det tror jag inte. Leksand hade inte en elitserietrupp helt enkelt.

- Visst tränar vi också hårt och mycket, men det måste vi göra- Vi har många unga killar i laget och de behöver bygga på sig några kilo, säger Ljusteräng och fortsätter:

Kan bli banbrytande om AIK lyckas

– Vi kan nog samla många gratispoäng genom att vi är bra förberedda när serien kör igång. Speciellt i elitserien i vinter som är mycket komprimerad.

Men det är nog många elitseriespelare som kommer att hålla tummarna för att det inte blir succé för AIK i vinter. Lyckas AIK, ja då blir de banbrytande och många lag kommer kopiera AIK:s upplägg.

Isträning i april, genidrag eller idioti – om nio månader har vi svaret.

Tomas Ros