Viktig seger för Brynäs

Blek insats av HV71

HOCKEY

GÄVLE

Det låg i luften att svänggänget Brynäs skulle revanschera sig för bottennappet senast mot AIK.

Ett heltänt och laddat Brynäs besegrade också HV 71 i Gavlerinken med 3-0 (2-0, 1-0, 0-0) och kom upp på fastare mark i striden om en slutspelsplats.

Brynäs har hela säsongen varvat hyggliga insatser med direkta bottennapp. Facit i de fem föregående matcherna var; förlust, seger, förlust, seger och förlust. Det var med andra ord upplagt för seger denna gång mot smålänningarna.

Brynäs, som inte slagit HV under ordinarie tid förut den här säsongen, var heltaggat och revanschsuget till max.

- Vi skulle visa vilja - till varje pris. Och gå ut och vinna. Det gjorde vi också med besked. Härligt att se det den här kampviljan efter vad som hände mot AIK, sade andretränare Gunnar Persson .

Saknade backar

Gävlelaget var mer eller mindre piskat att vinna denna hemmamatch för att nå slutspel.

HV 71, som satsar hårt på att bli tvåa i sluttabellen, stod inte att känna igen. Man kom till Gävle med endast fem backar då bröderna Richard och Ratislav Pavlikovsky rest till Salt Lake City för att representera Slovakien i OS-turneringen. Skadade och borta var dessutom backarna Juoni Loponen och Ola Thorwalls.

Däremot spelade Anders Huusko. Meningen var att Anders i dagarna skulle ha genomgått en hjärtoperation (han har onormalt hög puls) men det sker först under OS-uppehållet.

Var för bekväma

- Vi hade tre gubbar borta i försvaret och när Mikael Lindman också bara kunde spela sporadiskt orkade vi inte, sa HV-tränaren Harald Lückner. Det gällde att göra första målet. Vi hade chanser men Brynäs gjorde det, de var effektivare och hade mer segergnista. Vi var för bekväma.

Brynäs å sin sida hade före matchen stort frågetecken för Tommy Sjödins medverkan. "Sjöddas" öga var helt igenmurat under måndagen efter den puck han fick ovanför ögat mot AIK. Men Sjödins öga blev bättre under matchdagen och han spelade nu med galler för ansiktet.

Och vilket spel han visade upp - en av rinkens dominanter. Sjödin låg bland annat bakom det viktiga 3-0-målet i power play som sattes av Janne Larsson, på nytt bra back även han.

Pettersson nollade

En stor insats svarade målvakten Mattias Pettersson som höll nollan. Johan Asplund låg febersjuk och Mattias tog verkligen chansen.

- Han var fantastisk i målet . Ingav lugn och förtroende rakt igenom , berömde Gunnar Persson.

Nye kanadensaren Mike Harder blev annars publikens stora gunstling. Han svarade för ett par glansnummer där han höll i pucken och snurrade i ren Ove Molin-stil under publikens stora bifall. Han var även ytterst nära målutdelning ett par gånger men fick nöja sig med priset som matchens hemmalirare.

Elitserien tisdag

TT