De upptaxeras med 20 miljoner

Skattesmäll för nio av Malmös hockeystjärnor

HOCKEY

MALMÖ

Juha Riihijärvi är en av nio spelare som sammanlagt upptaxerats med runt 20 miljoner kronor för att ha spelat ishockey i Mif.

Men Riihijärvi kunde lugnt koncentrera sig på matchen mot Modo i går.

- Vi betalade skatten redan 1999 för de spelare som hade så kallade nettokontrakt med oss. Juha är en av dem. Resten får betala sin skatt själva som alla andra, säger styrelseledamoten Mats Engstrand, som sköter Mifs rättsliga tvister.

Länsrätten slog 1 februari fast att de kontrakt som Mif hade under delar av 90-talet med vissa utländska spelare strider mot lagen.

Mifs konstruktioner att betala ut pengar till utländska agenter via banker i flera länder fick bakslag av skattemyndigheterna både 4 november 1998 och 23 april 1999. De berörda spelarna plus tränaren Hannu Jortikka överklagade och det är deras överklagande som länsrätten nu underkänt.

Mats Näslund också inblandad

Därmed upptaxeras Hannu Jortikka, Juha Riihijärvi, Marku Kiprusoff, Raimo Helminen, Timo Blomqvist, Tero Lehterä, Janne Ojanen, Marko Palo, Mikko Peltola och Mikko Mäkelä med sammanlagt cirka 20 miljoner kronor plus en 40-procentig straffskatt på de undanhållna skatteinbetalningarna.

Mats Näslund figurerar också i domen men han har redan tidigare i ett yttrande accepterat att skattemyndigheten upptaxterat honom med 262 600 kronor för taxeringsåret 1994.

Spelarnas juridiska ombud Sören Brekell på Ernst&Young räknar med att domen ska överklagas.

- När det gäller sakfrågan hade vi väntat det här utslaget men domen är hård när det gäller skattetillägget. Frågan är också vem som slutligen ska betala skatten. När det gäller de som inte har nettoavtal vill vi att det ska ske en gottskrivning, säger Sören Brekell.

Av vilket skäl ska det ske en gottskrivning?

- Staten har idag exakt samma krav på Mif som de har spelarna. Då menar vi att skattemyndigheten ska släppa kravet på spelarna och bara ta klubben.

Anser du som ombud för spelarna att Mif upplyst dem om vad som kunde ske med den här konstruktionen?

- Nej. Vad jag har fått fram är det Mif som har skött deklarationshanterandet och hjälpt spelarna i alla avseenden. Det är det som gör mig förvånad över att man inte släpper skattetillägget för dem.

Helminen fick 4,7 oskattade miljoner

Mats Engstrand har en helt annan syn:

- Det var spelarnas agenter som ville ha de här konstruktionerna.

Utöver Riihijärvi hade Kiprusoff och Peltola nettoavtal. Raimo Helminen är den som haft störst tveksamma inkomster. Enligt domen har Helminen fått ut drygt 4,7 miljoner kronor i obeskattad lön.

Om domen står fast kommer alla spelarna att tvingas betala skatt i efterhand även om de inte bor kvar eftersom ett så kallat handräckningsavtal existerar mellan Sverige och Finland.

Upptaxerad - men har betalt

Juha Riihijärvi är en av de hockeystjärnor i Malmö IF som skattemyndigheten slagit ner på. Men Riihijärvis skatteskuld är redan betald meddelar Mif.

Stefan Alfelt