Segerraden fortsätter – fyra pass av Andersson

Förre NHL-stjärnan om OS: Jag ser fram mot matcherna framför teven

1 av 2 | Foto: PETER WIDING
Där satt den Christian Bäckman prickskjuter mycket viktiga 3-2 mot AIK. I och med segern har Frölunda fem raka segrar och är elitseriens formstarkaste lag.
HOCKEY

GÖTEBORG

Vinst mot AIK och fem raka vinster inför uppehållet. Nu väntar träning, vila och OS-hockey framför tv-soffan.

- Visst hade det varit roligt att vara med i OS men jag ser fram mot tv-matcherna. Jag känner ju dom flesta i lagen som är med där borta, säger Mikael Andersson som gjorde sin sista landskamp mot Finland i Nagano.

Frölunda var riktigt vissna den första halvan av matchen. I första pausen hade lagledningen kunnat ta betalt av spelarna, precis som klubben gör av andra åskådare i Scandinavium. Men istället skällde de.

Sedan gick VF ut med bra fart, sköt 29 skott i de två sista perioderna och vann matchen med 5-2. Nu har laget fem raka vinster i ryggen inför OS-uppehållet.

Har just gjort comeback

Mikael Andersson svarade för framspelningar vid de fyra första målen mot AIK - trots att han nyligen missat tio dagars spel på grund av halsfluss.

- Vi var riktigt dåliga i kväll, säger han. Men det är väl en styrka att vinna matcher trots dåligt spel.

- Men att det blev fyra assist är en slump. Jag gjorde mitt första träningspass före matchen och har inte känt mig så här dålig på hela säsongen, det var inget flås och dåligt tryck i benen.

Nu väntar en veckas hård träning innan spelarna i Frölunda får en hel vecka ledigt - lagom till nattmatcherna från Salt Lake City.

- Ska bli kul att följa OS, Sverige är ju helt klart ett av lagen som kan slåss om guldet. Men det är små marginaler, det såg vi ju inte minst i Nagano när vi var i bra form och trodde vi skulle ta Finland. Sen avgjorde dom i slutperioden och hela turneringen blev ett fiasko.

- Men vi var kanske för defensiva.

Aldrig aktuell för OS

Den bittra OS-förlusten mot Finland i Japan var Mikael Andersson sista A-landskamp. Inför årets OS-turnering fanns han aldrig med i förhandsnacket - trots unik NHL-rutin och god kännedom om motståndet.

- Jag har inte ens tänkt tanken att vara med.

- Jag ser fram mot att följa det på tv. Har ju spelat med eller mot dom flesta i många av lagen som är med...

Mikael Andersson spelade för Sverige i de tre senaste storturneringarna; Canada Cup, World Cup och OS.

I Nagano spelade han i samma kedja som Mats Sundin och Niklas Sundström.

- Hade roligt att vara med igen, men soffan blir bra. Man blir ju inte yngre, precis, säger han ock skrattar.

Segerraden:

Thomas Tynander