Djurgården tappar tio poäng i elitserien

Klubbdirektören till aftonbladet.se: Det här är oerhört olyckligt

HOCKEY

EU tar ifrån Djurgården tio av sina inspelade poäng i elitserien.

Och DIF tappar mark i tabellen.

- Oerhört olyckligt, säger Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström till aftonbladet.se.

Foto: Stickan Kenne
Tommy Engström, klubbdirektör i Djurgården.

Djurgården har haft det lite tungt i årets elitserie och inte infriat favoritskapet.

Men efter jul har DIF spelat upp sig avsevärt och ligger för tillfället på en fjärde plats i tabellen.

Då kommer kallduschen: stockholmarna fråntas tio värdefulla poäng.

Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd beslutade i dag om bestraffningen sedan det uppdagats att föreningen använt sig av för många spelare utan EU-anknytning.

”Utgick från att han var svensk”

- Det här är oerhört olyckligt för ishockeyn. Det fokuseras på fel saker. Vår förhoppning är ju att alla klubbar känner till regelverket, säger Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare, Michael Englund.

Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström:

- Ja, vad ska jag säga. Det är vår tredjemålvakt Jiro Nihei som vi har lånat från Huddinge, vilket vi gjort i flera år nu, som inte har svenskt medborgarskap. De som ansvarat för det här i Djurgården har utgått ifrån att han var svensk, helt enkelt.

Visste om det här regeln?

- Nej, vi hade ingen aning om att den fanns.

Slarvigt?

- Ja, det kan man i och för sig tycka. Det är ju alltid lätt att vara efterklok.

Ni måste gräma er?

- Ja visst. Speciellt med tanke på att han inte spelat en enda sekund förutom under en straffläggning för någon match sedan. Men det spelar ingen roll. Regelverket är ju sådant.

Tommy Engström fortsätter:

- Den här killen är vad jag förstår både född och uppväxt i Sverige. Visserligen har han ett utländskt namn, men vi har hela tiden utgått från att han är svensk medborgare och har aldrig fått någon annan indikation heller.

Men hur kan han INTE vara svensk medborgare om han är både född och uppväxt här?

- Det har jag faktiskt inten aning om... född vet jag i och för sig inte om han är men han är i alla fall uppväxt i Sverige. Jag kan inte alla detaljer...

Vad betyder det här för Djurgården?

- Vi ligger ju fortfarande kvar på fjärde plats så förhoppningsvis kommer det inte att få några större negativa följder för oss. Men vi kommer ju inte att infria målsättningen att sluta tvåa i grundserien.

Kan få svårare lottning

Detta betyder nu att Djurgården, beroende på hur det går i de tre sista omgångarna, kan få en svårare lottning i slutspelet.

Djurgården har skickat in en skrivelse till Svenska Ishockeyförbundet, där man förklarar att man inte kände till regeln.

Michael Englund säger till aftonbladet.se att det inte förändrar något förbundets bedömning. Lagen är skyldiga att känna till regelverket.

Kommer ni att lära er något av det här?

- Man kan alltid lära sig av misstagen man gör. Självklart kommer vi att bli mer noggrann med regelverket i fortsättningen, säger Tommy Engström.

Nya tabellen

Fakta

Länktips

Aftonbladet.se 6/2:

Marcus Noterius