”Jag känner mig skyldig”

Målvakten Jiro Nihei är orsaken till att Dif fråntas tio poäng

HOCKEY

Förra veckan var han hjälte.

Nu är han den som gör att Djurgården blir av med tio poäng i ishockeyns elitserie.

Målvakten Jiro Nihei är orsaken till det hårdaste poängstraffet i elitseriens historia.

- Det känns väldigt olustigt. Det är så många andra som drabbas, säger han.

Foto: GUNNAR ASK
"DET VAR MITT FEL" Jiro Nihei var en icke EU-spelare för mycket i Djurgården i fyra matcher. Därför fråntas Djurgården tio poäng. I dag känner han skuld. "Jag har aldrig tänkt på att det kunde bli så här", säger han till Sportbladet.

Det var efter Jiro Niheis bragdartade första inhopp i Djurgården i förra veckans match mot Södertälje som frågan om Niheis medborgarskap började ställas.

I matchen mot Södertälje spelade bara en annan utomeuropeisk spelare, men i tidigare matcher hade Nihei funnits med i laguppställningen samtidigt som de tre andra icke-EU-spelarna i Djurgården, Sergei Naumov, Jan Pardavy och Andrei Ignatovics.

Därmed bröt Djurgården mot reglerna som säger att bara tre spelare från ett icke-EU-land får spela samtidigt.

I går kom domen.

10 poängs avdrag.

Det hårdaste straffet i elitseriens historia.

Waltin: Det är en miss av mig

Djurgårdens sportchef Mats Waltin befann sig i Salt Lake City i egenskap av assisterande förbundskapten när han fick beskedet i går.

- Det är är en miss av mig. Jag visste att han haft ett obegränsat transferkort, som gjorde att han räknades som EU-spelare. Men så stack han i väg till Japan och spelade några säsonger. Det var då transferkortet drogs in. Det är det vi missat att kolla upp, säger Mats Waltin.

Ansvaret att anmäla spelare med utländskt medborgarskap till förbundet vilar på föreningen och inte på den enskilde spelaren.

När Jiro Nihei kallades upp till Djurgården från farmarlaget Huddinge efter att Thomas Östlund skadats gjordes aldrig den anmälan.

Själv visste han inte om problemen som kunde uppstå.

- Jag har aldrig tänkt på att det kunde bli så här. Jag blev jätteglad när jag fick chansen att spela i Djurgården, men nu känner jag mig väldigt skyldig, säger Nihei.

Jiro Nihei är född och uppväxt i Sverige. Men hans pappa är Japan och Jiro blev därför japansk medborgare. Något som han under senare år funderat på att byta mot ett svenskt medborgarskap.

Nihei: Jag känner mig svensk

För Nihei kom beslutet om poängavdrag lite som en chock.

- Jag har ju spelat hockey i Sverige i 25 år, och känner mig svensk, säger han.

Det sorglustiga är att Jiro Nihei inte spelat en minut i elitserien i de matcher där Djurgården nu fråntas poängen.

- Domen känns väldigt hård, säger han själv.

Djurgården har accepterat hockeyförbundets straff, och Mats Waltin tycker mer synd om de andra lagen som drabbas av poängförändringarna.

- Att vi blir av med tio poäng kan jag ta, men det som känns mest ledsamt är att det ändrar förutsättningarna kring de nedre strecken. Jag kan bara be om ursäkt till lagen det drabbar, säger Mats Waltin.

”Bara att tacka och ta emot”

Mats Wennerholm, Henning Johannesson