Sista uppdraget: rädda Timrå kvar

Zetterberg: Folk häruppe skulle reagera på samma nivå som efter OS

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
FRÄLSAREN? Namn: Henrik Zetterberg. Smeknamn: Z. Ålder: 21. Nummer: 20. Längd: 182. Vikt: 83. Statistik 2001/2002: 44 matcher (9 mål, 21 assist, 18 utvisningsminuter, - 13 i plus/minus-statistiken). Landskamper: 41 A-kamper, 8 mål.
HOCKEY

Han säger att han kom in i landet, att gränsen inte var stängd, att livet går vidare.

I alla fall för ett tag.

Timrå kan ju åka ur.

- Jag tror att folk häruppe skulle reagera på samma nivå som efter OS-torsken, säger Henrik Zetterberg.

Träningen är avslutad, kompisstoj hörs i bakgrunden, "Z" svarar på första försöket, rösttonen är precis som vanligt, rösten avslappnad, hockeygagget skämtsamt.

Budskapet: OS är inte glömt, men lagt åt sidan.

Framtidsuppgiften: Rädda Timrå kvar.

- Vi har sedan länge kunnat inrikta oss på att det blir kvalserien och laget har fått träna och bygga upp sig i lugn och ro. Det kommer att bli ett nervdrama, men vi ska bara klara av det här, säger 21-åringen.

Grymt stort - att bli uttagen"

Vi tar OS på en gång, så är det gjort. Vad hände?

- Ja...det skulle inte hända, det kunde väl egentligen inte hända...men det gjorde det. Sån är idrotten.

Fyra briljanta Zetterberg-mål mot Finland i Sweden Hockey Games i november 2001 betydde vidöppna dörrar till världens största idrottsfest, med världens bästa hockeyspelare.

- Det var ju grymt stort bara att bli uttagen till OS, men jag tycker att jag personligen fick en del svar av turneringen. Visst var man nervös och undrade om man skulle hålla. Men det gick väl hyfsat.

Andra säger att det gick bättre än hyfsat - vissa att Zetterberg spelade till sig ett Detroitkontrakt.

Forwarden chockglänste inte, men spelade tryggt, övertygande, bjöd på en urläcker assist - och fick efter den tyngsta svenska idrottsförlusten någonsin beröm av Sportbladet.

"Slet kanske mest av alla svenskar och gjorde en klart godkänd match."

Vilket var lovord efter 3-4 mot Vitryssland.

- Direkt efter förlusten ville man bara försvinna. Vi stack direkt tillbaka till OS-byn och...ja, jag vete fan vad vi gjorde. Jag började nog packa på en gång och undrade när vi fick åka hem.

Reaktionerna i svensk press var stenhårda, folkets dom frän.

- Jag kom in i landet i alla fall, gränsen var inte stängd. Visst har det varit lite pikar härhemma men inget landsförräderi-snack, säger Zetterberg - och orkar, faktiskt, skatta.

"Ingen hemlighet att jag vill till NHL"

Två matcher mot toppmotstånd gav kvittot att talangen håller för spel i en liga han drömt om sedan knatteåldern, precis som alla knattar gör i dag. I E-Center satt vakande Detroitögon och antecknade.

- Det är ingen hemlighet att jag vill dit, till NHL. Min agent hade kontakt med Ken Holland (Red Wings-manager) och de surrade väl igenom en del saker, men så mycket sas egentligen inte. Det är bäst för båda parter att ta det efter säsongen.

Zetterberg vill inte svika Timråfansen.

Zetterberg vet att de kan vara likan kräsna som hockeytokiga blågula-fans.

- Vi har fyra matcher på oss att bygga upp självförtroendet inför kvalet.