...och så är läget i ditt lag i elitserien

1 av 2 | Foto: RICKARD KILSTRÖM
TILLBAKA 1 Pär Djoos har inte spelat elithockey sedan oktober - men i kväll finns Brynäs backklippa med igen.
HOCKEY

Nu börjar jakten på guldet -

och kampen för att överleva

Vi hoppades på ett stort stolt svenskt landslag i en stor stolt turnering.

Då, före CHOCKEN, saknade ingen elitserien.

Nu, efter CHOCKEN, behöver nationen serien igen, som terapi, för att glömma, för att gå vidare.

- Det ska bli grymt kul att komma igång, säger Timrås Henrik Zetterberg, som slickat såren efter OS-fiaskot och som nu laddar för att rädda Timrå kvar.

Elitserien is back, och det handlar om fyra matcher på sex dagar, om lag som slåss för överlevnad , om klubbar som rustar för slutspelsresor, om nerv, om kamp.

Vill du ha koll på läget inför dramat i kväll?

Läs Sportbladet.

1. Färjestad

Hänt under uppehållet:

Har haft fem spelare borta på OS-uppdrag och utan Jörgen Jönsson, Mathias Johansson, Marcel Jenni, Martin Gerber, och Dieter Kalt har Färjestad satsat på mycket individuella träningsmoment. Varvat med förbränningsträningen, teknikpassen och styrkeövningarna har laget matchat mest av alla: 1-3 mot HV, 3-5 mot finska Pelicans, 4-4 mot Timrå och 4-4 mot Linköping.

Spelar för:

Poängrekordet är Färjestads - men laget vill göra det oslagbart. Seriens knock-out-gäng har order om att skingra slutspelstankarna för att inte gå in oskärpt i play off-spelet.

Spelarförändringar:

Poängsuccén Ulf Söderström har förlängt kontrakt med ytterligare två år. Laget har dessutom haft en rad talanger på träning och namn som Mischa Joukov, Jon Bergman och Calle Steen kan dyka upp i A-laget nästa säsong.

Skador/sjukdomar:

Peter Nordström (axeln).

Matchsurret:

- Södertälje spelar för slutspel - det är livsfarligt, och väckarklocka nog för oss, säger Färjestads assisterande tränare Bo "Kulon" Lennartsson.

2. Modo

Hänt under uppehållet:

Jim Brithén beordrade en veckas individuell träning, innan laget återsamlades den 13 februari. Sedan dess har Modo rustat för slutspel, kört två pass om dagen, genomfört en rad fysiologiska tester - och kryddat träningslägret med två träningsmatcher: 0-4 mot Djurgården och 4-5 mot Zürich.

Spelar för:

Flera mål lades upp före säsong: Modo ville bli bättre än fjolårets fjärdeplats, ville ta fler poäng än 2001-säsongen (79), ville göra fler mål (133), ville släppa in färre (139). En snabbtitt på tabellen avslöjar att mycket redan är uppnått. Nu har laget grepp om andraplatsen.

Spelarförändringar:

Peter Hirsch, Peter Högardh, Jan Öberg och Mattias Wennerberg har förlängt sina kontrakt.

Skador/sjukdomar:

Anders Söderberg (bruten arm). Kämpar för att överhuvudtaget ta sig tillbaka under den här säsongen.

Matchsurret:

- Ett skadefritt Brynäs är ett helt annat lag, och tabelläget säger ingenting. Ove Molin, Tommy Sjödin, Tom Bissett, Janne Larsson och Pär Djoos är högklasspelare, säger Jim Brithén.

3. HV71

Hänt under uppehållet:

Gick in i uppehållet med Ola Thorwalls, Jouni Loponen, Anders Huusko, och Mikael Lindman på frånvarolistan - men kom ut ur perioden med en helt skadefri trupp. Harald Lückner bjussade på fem dagars vila, för att sedan piska på topplaget rejält under en vecka med två pass om dagen, avslutat med två träningsmatcher (5-3 mot Färjestad och 2-5 mot Pelicans).

Spelar för:

Slutspelet är bara dagar bort och HV skuggar Modo i tabellen, ligger tvåa just nu - men vet att en andraplats betyder hemmafavör i kvartsfinal och viktiga biljettintäktspengar.

Spelarförändringar:

Bosse Ahl (2 år), Jouni Loponen (3 år) , Kalle Sahlstedt (1 år) och Richard Pavlikovsky (2 år) har alla förlängt kontraktet.

Skador/sjukdomar:

Inga.

Matchsurret:

- Det brukar alltid bli lite derbykänsla mot Frölunda, och jämnt. Vi vill hitta trygghet inför slutspelet och behöver komma igång direkt, säger HV:s assisterande tränare Arto Ruotanen.

4. Djurgården

Hänt under uppehållet:

Jörgen Rickmo och Kristofer Ottosson har lämnat skador bakom sig, laget har vilat, laget har kört hårt, laget har träningsmatchat (4-0 mot Modo, 6-2 mot Timrå, 1-6 mot Zürich).

Spelar för:

Mästarna har nya guldambitioner och jagar en andraplats i serien, hemmafavör i slutspelet och glada kassörer.

Spelarförändringar:

Espen Knutsen är intresserad av att komma "hem". Jan Pardavy uppges vara på gång till IFK Helsingfors. NY Rangers har noterat Nisse Ekman succé i elitserien.

Skador/sjukdomar:

Just nu är Mikael Johansson, Nichlas Falk och Sergej Naumov förkylda.

Matchsurret:

Spelar först på lördag: Brynäs borta.

5. Förlunda

Hänt under uppehållet:

När andra lag började med att ta ledigt skicka Conny Evensson sin trupp direkt in i ett tungt träningsläger. Först den 12 februari fick Frölunda ett break, men har trappat upp igen och mötte nyligen Brynäs i Örebro, seger 4-2. Juha Ikonen (tidigare korsbandsskadad) är redo för spel.

Spelar för:

Conny Evensson ser slutomgångarna som en chans att hitta slutspelsformationer, matchvinnar-kedjor. Laget slåss för en fjärdeplats.

Spelarförändringar:

Niklas Andersson (3 år) och Magnus Kahnberg (2 år) har förlängt sina avtal.

Skador/sjukdomar:

Inga.

Matchsurret:

- HV är ett lag som vi eventuellt kan få möta i en öppnande kvartsfinal, så en seger vore inte fel. Jag vill se att mina spelare går in och visar att de har förstått att allvaret inte är långt borta nu, säger tränaren Conny Evensson.

6. Malmö

Hänt under uppehållet:

Tomas Sandström, Peter Andersson och Christian Due-Boje var alla långtidsskadade före OS-uppehållet, men är tillgängliga nu. Malmö reste till Finland den 21-22 februari, mötte Helsingfors (seger 5-2) och Jokerit (förlust 2-3).

Spelar för:

Kan egentligen bara bli sexa eller femma i tabellen men tränaren Pär Bäckman letar toppform och söker efter slutspelsvapen

Spelarförändringar:

Nix. Lugnt just nu.

Skador/sjukdomar:

Inga.

Matchsurret:

- Jag är lite nyfiken på var vi står, det känns litegrann som en nypremiär. Hoppas att det inte är ett gäng sega gubbar som gör entré, det är allt jag kan säga, kommenterar Per Bäckman.

7. Luleå

Hänt under uppehållet:

Luleå drabbades av en influensa-epedemi tidigt under uppehållet, men har mot slutet kunna träna rejält. Efter fem dagars ledigt kallade Ulf Taavola till träningsläger på hemmaplan med hårda, kvalitativa fyspass - inriktat på att bygga de "vita muskelfibrerna", och få "snabbhet och speed" på isen. Två träningsmatcher: 5-3 mot AIK, 1-4 mot Kärpät.

Spelar för:

Det som var omständigt och krångligt och uddlöst och kryddat med krissnack långa stunder har vänts till hopp, till tro. Plötsligt jagar Luleå en plats bland de åtta - och väl där vet Hockey-Sverige att ett helt gäng gamla prispallsjägare brukar vakna...

Spelarförändringar:

Verkar på ytan lugnt, men Jonas Rönnqvist har erbjudits ett kontrakt.

Skador/sjukdomar:

Inga.

Matchsurret:

- Linköping i Stångebro är ett lag man måste möta med respekt. Vi måste vara jätteklyschiga i vårt arbete, tappar vi för en sekund den professionella inställningen är vi illa ute, säger tränaren Ulf Taavola.

8. Brynäs

Hänt under uppehållet:

Brynäs släppte klubba och puck fram till den 11 februari, sedan har Roger Melin varvat grispass med spelmetodiksgnugg.

En träningsmatch: 2-4 mot Frölunda. Pär Djoos, Henrik Rehnberg, Jussi Pekkala, och Kenneth Bergqvist har lämnat skador och sjukdomar bakom sig och plötsligt har Brynäs nästan för många spelare i truppen.

Spelar för:

Slutspel. Inget annat.

Spelarförändringar:

Modos assistkung Mikael Wahlberg ryktas vara på väg in. På ett förväntat minuskonto: Jonas Soling uppvaktas av finska klubbar, Christer Olsson är sugen på Europa och gamle målkungen Tom Bissett kanske inte erbjuds nytt kontrakt.

Skador/sjukdomar:

Mikko Luovi (brutet finger).

Matchsurret:

- Nu har vi nästan samtliga spelare tillgängliga och det betyder tuff konkurrens, en intern press. Det ska vi försöka utnyttja mot Modo, säger tränaren Roger Melin.

9. Linköping

Hänt under uppehållet:

Direkt efter lördagsmatchen den 2 februari plockade spelarna ut en veckas semester, men har kört dubbla pass sedan den 11 februari. Tre träningsmatcher: 1–3 mot Lukko Rauma, 5–0 mot Södertälje, och 4–4 mot Färjestad.

Spelar för:

Upplevde en himmel-och helvetes tid under ”Djurgårds-fallet”, när elitserietabellen först reviderades och LHC vips var rejält indraget i den nedre streckdramatiken. Tio dagar senare kunde laget andas ut när Svenska ishockeyförbundet ändrade beslutet och tog tillbaka den ”gamla” tabellen. Nu är kontraktet säkrat och Linköping tänker göra ett slutspelsförsök.

Spelarförändringar:

LCH hade backen Barry Richter och forwarden Brandon Convery i Sverige på artistskatt

Convery axelskadades dessutom före uppehållet och har en lång konvalecenstid framför sig.

Skador/sjukdomar:

Joakim Nordstrand (handleden), David Ytfeldt (axeln), Bjarne Hurtig (knät), Peter Berndtsson (handleden) och Andreas Kreü (ledbandet) börjar på bänken.

Matchsurret:

– Vi har stora skadeproblem på backsidan, men struntar i det och tänker göra ett rejält försök. Ska vi till slutspel behöver vi poäng mot Luleå, säger tränaren Torgny Bendelin.

10. Södertälje

Hänt under uppehållet:

Efter sex lediga dagar utnyttjade SSK en tiodagarsperiod till att nöta powerplay, boxplay, och spelsystem. Två träningsmatcher: Lukko Rauma 0-1 och Linköping 0-5.

Spelar för:

Ett övergripande mål för den 100-årsjubilerande klubben är att etablera hockeylaget i elitserien. Kontraktet SKA bara säkras - men bossar Hallin och Särkijärvi vägrar att bara prata om det...slutspel i sikte, alltså.

Spelarförändringar:

Sportchef Mats Hallin har snackat med Stefan "Myran" Gustavson, men dementerar att de pratade kontrakt. Hammarbys Andreas Holmqvist nämns ofta tillsammans med Södertälje.

Skador/sjukdomar:

Lars Dahlström (ljumsken), Stefan Jonsson (överansträngd lårmuskel).

Matchsurret:

- Färjestad är fullständigt fullskitna av landslagsmän som representerar länder över hela Europa, men vi har lyckats störa dom i år och tänker försöka göra det ikväll också. Fast det krävs att vi spelar optimalt, säger tränaren Hans Särkijärvi.

11. AIK

Hänt under uppehållet:

Nya tränarparet Tommy Sandlin och Björn Åkerblom har fått tid att bygga ett eget spel - och förändringarna är stora.

- Högerbackar har blivit vänsterbackar, centrar har blivit ytterforwards, ytterforwards har blivit centrar...det mesta är ändrat, säger Tommy Sandlin.

Två träningsmatcher: 3-5 mot Luleå, 3-0 mot Kärpät.

Spelar för:

AIK har poängmässig chans på säkrat elitkontrakt utan kval, men är inriktat på en nervkittlande kvalserie. Där förväntas laget äga mycket puck och Sandlin/Åkerblom matchar redan nu sitt lag för allvaret.

Spelarförändringar:

Har svårt att agera innan man vet i vilken serie laget spelar 2002-2003. Många av de mest betydelsefulla spelarna har elitseriekontrakt som bryts om klubben åker ur, till exempel målvakten Nicklas Bäckström.

Skador/sjukdomar:

Inga.

Matchsurret:

Spelar först på lördag: Timrå hemma.

12. Timrå

Hänt under uppehållet:

Har tränat hårt för att komma redo till kvalserien. Tog först helt ledigt i fem dagar, innan en "mördarvecka" väntade med tre pass om dagen (två ispass, ett fys).

Har spelat två träningsmatcher: 4-4 mot Färjestad, och 2-6 mot Djurgården.

Spelar för:

Allt fokus är inställt på att hänga kvar i landets högsta serie - via kvalserien. Slutomgångarna i elitserien är ointressanta poängmässigt, men ändå hyperviktiga för en sargad trupp. Timrå måste bygga ett defensivt säkert spel, men även utveckla en trygghet i den egna speluppbyggnaden. I kvalet kommer Timrå att få föra matcherna.

Spelarförändringar:

Inga.

Skador/sjukdomar:

Niclas Hedberg (brutet finger). Frågetecken för finske nyckelspelaren Timo Peltomaa (foten).

Matchsurret:

- För oss är det helt ointressant vilka vi möter i det här läget, allt handlar om att bygga upp vårt självförtroende och utveckla ett tryggt, vinnande spel, säger sportansvarige Kent Norberg.

...och så här avslutas elitserien

Lördag: Linköping–Södertälje, Malmö–Frölunda, Brynäs–Djurgården, Färjestad–Modo, Luleå–HV 71, AIK–Timrå.

Söndag: Luleå–Södertälje, Timrå–Linköping, Malmö–Brynäs, Frölunda–Modo, Djurgården–HV 71, Färjestad–AIK.

Tisdag: Södertälje–Timrå, AIK–Luleå, HV 71–Färjestad, Modo–Djurgården, Brynäs–Frölunda, Linköping–Malmö.

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM