”Fem-sex klubbar ville ha mig”

Tolv snabba frågor till Timrås nye tränare "Lill-Kenta"

HOCKEY

TIMRÅ

Att få sparken från Djurgården var bittert.

Än jävligare var att gamle polaren Mats Waltin agerade skarprättare.

- Jag hoppas ändå att vi kan fortsätta lira tennis ihop, säger "Lill-Kenta" Johansson.

Nu tänker han ta revansch som tränare för Timrå.

Drar norrut "Lill-Kenta" Johansson tänker positivt och ser nu fram emot att träna Timrå nästa år.

1. Du och Per Nygårds fick ta konsekvenserna för Djurgårdens misslyckade säsong. Var ni så usla egentligen?

- Att komma trea var godkänt, men det ansåg tydligen inte vissa andra i klubben. Att vi sedan åkte ut mot Frölunda i kvarten är inte mycket att säga om. Vi räckte inte till helt enkelt.

- Det jag lärde mig i Djurgården är svårigheten att följa ett koncept som redan är skrivet på förhand. Det hade varit skönt om vi fått större handlingsfrihet när det gällde torpedhockeyn.

2. Hur reagerade du på beskedet?

- Först blev jag förvånad eftersom jag hade ett år kvar på kontraktet. Sedan var jag bitter i några dagar. Men jag är en person som alltid försöker tänka positivt, så det var nog någon mening med det också.

3. Inga hard feelings, ingen bitterhet?

- Alltså, det trista var att jag fick beskedet från Mats Waltin eftersom vi är gamla kompisar. Men jag tror nog att vi kan spela tennis ihop i framtiden också. Man måste acceptera att man har olika uppfattningar om saker och ting. Jag vill helst inte rota i det där mer, det är bara så skönt att vi är överens.

4. Så nu är det Timrå IK som gäller de närmaste två åren?

- Ja, och det ska bli en riktig utmaning. Jag minns en ungdomsturnering i Timrå i slutet på 60-talet då jag såg Mats Näslund för första gången. En liten parvel som spelade med äldre och större killar.

5. Varför Timrå?

- Jag vill träna ett lag så högt upp som möjligt i seriesystemet och Timrå har alltid stått för fart och fläkt och det tilltalar mig. Klubben har fina traditioner och en härlig hemmapublik. Jag tror att vi kan göra ett bra jobb tillsammans.

6. Hade du fler anbud att ta ställning till?

- Ja, det var fem-sex klubbar som hörde av sig, även från utlandet. Men Timrå var det klart bästa alternativet. Laget har många utvecklingsbara spelare.

7. Timrå lär ha varit ute efter dig redan förra våren?

- Ja, det stämmer, men då hade jag precis skrivit på för Djurgården.

8. Frågan alla ställer sig är hur Timrå ska klara sig i elitserien utan Henrik "Z" Zetterberg?

- Nu vet vi ju fortfarande inte hur det blir med "Z". Men samtidigt förstår jag honom om han tar chansen och sticker till Detroit. Å andra sidan tror jag att andra spelare kommer att kliva fram och ta över hans roll.

9. Det ryktas även att Timrå försöker locka Uffe Dahlén från Washinghton? Han har ju byggt hus i Östersund och skymtar slutet på karriären...

- Det där vet jag inte så mycket om, det är sportchefen Kent Norberg som sköter de kontakterna. Men det är ju ingen dålig spelare, precis.

10. Ingen risk för att du som stockholmskis drabbas av lappsjuka?

- Äh, jag är ju själv från en småstad, Huddinge. Familjen kommer att bo kvar och jag får pendla emellan. Det är inte så långt. Thord Johansson tar hand om det mesta av försäsongsträningen och sedan tar jag över i slutet av juli.

11. Så sommaren kommer du att tillbringa framför tv:n, tittandes på gamla matchvideos, plugga spelarnamn och memorera ansikten?

- Först ska jag ta helledigt i ett par veckor, åka till sommarstugan i Sörmland och dra upp några gösar i sjön Båven. Men visst, jag har med mig ett gäng matchfilmer hem.

- Men det kan också vara en fördel att inte veta för mycket. Då var det betydligt värre när jag kom som ny tränare till Bolzano i Italien, som hade typ sex italienare, fem ryssar, tre kanadensare och två svenskar i det laget. Men det gick, det också.

12. Någon chans att du kan locka med dig några stockholmsslirare till Timrå?

- Det vet man aldrig. Synd att brorsan Micke har ett år kvar på kontraktet med Djurgården. Annars hade vi plockat upp honom också, avrundar "Lill-Kenta" med ett leende.

Pelle Ehnberg