Invasionen av elitserien

Patrik Thornéus: Serien måste stängas för att rädda svensk hockey

HOCKEY

54 utlänningar i elitserien.

Det går inte att blunda längre för utvecklingen som håller på att ta död på svensk ishockey.

Och det finns bara en lösning problemet:

Stäng ligan.

Antalet utlänningar i elitserien har nästan fördubblats på fem år och den här säsongen är vi uppe i 54 stycken, eller drygt 20 procent. Ytterligare ett tiotal lär tillkomma under vintern. Bland annat utnyttjar klubbarna den så kallade artistskatten.

Ett bra exempel är Modo. Klubben marknadsför sig stolt som "Sveriges plantskola nummer ett", men den här säsongen finns åtta utlänningar i truppen.

Flest i elitserien.

Tre kronor tappar

Ett annat alarmerande exempel hittar vi på målvaktssidan. Bara fem av tolv förstemålvakter kommer från Sverige. Förbundskaptenen Hardy Nilsson lär knappast få problem med uttagningen. Är du svensk målvakt i elitserien är du mer eller mindre given i Tre Kronor.

Det håller givetvis inte.

En katastrof lurar runt hörnet.

Visst, elitserien kommer säkert att hålla bra klass ett tag till - tack vare utlänningarna - men svensk landslagsishockey blir lidande. Tre Kronor blir sämre, resultaten uteblir och i förlängningen påverkar det rekryteringen och intresset.

Det blir en ond spiral med ett stort, svart hål längst ner.

Enda sättet för svensk hockey att komma åt problemet är att skydda lagen i elitserien från nedflyttning. Som det är nu innebär en degradering till allsvenskan en ekonomisk jättesmäll och den risken vill ingen klubbledning ta.

Orsakerna till invandringen är två:

Det finns inte tillräckligt med färdiga elitseriespelare. I lägre serier hittar man lovande spelare (läs: framförallt juniorer), men ingen klubb anser sig ha råd att fostra dem i hetluften. I stället väljer klubbarna att ta in utlänningar, som kanske nått sin topp, men som är färdiga elitseriespelare.

Man vet vad man får, liksom.

Kartellen är ersatt av så kallade utbildningsbidrag. När Jonas Esbjörs lämnade HV 71 och återvände till Göteborg i somras tvingades Frölunda betala 600 000 kronor - 600 000 kronor för en spelare som Frölunda utbildad sedan barnsben.

Det är sjukt.

I slutändan betyder det att utlänningar är billigare. Förutom utbildningsbidrag måste Frölunda betala Esbjörs en marknadsmässig lön och vips är man uppe ett sjusiffrigt belopp. Han blir med andra ord dubbelt så dyr som en utländsk spelare av samma kaliber och i tider då ekonomin sviker för många föreningar är valet givet.

Motståndarna till en stängd liga hävdar att spänningen i elitserien försvinner och till viss det blir det ju så, men vad är alternativet?

Och en stängd liga behöver inte vara helt stängd. Kan Team Kiruna, Bofors, eller något annat lag visa upp en godtagbar ekonomisk plan, ett slagkraftig lag och i övrigt uppfylla alla kriterier för att få spela i elitserien ska det givetvis bli uppflyttat. Likaså ska ett lag i elitserien som inte svarar upp till kraven bli nedflyttat.

Om sedan elitserien består av elva eller 13 lag spelar ingen roll.

Finland - ett föredöme

I Finland har man stängt SM-ligan och där ploppar det upp nya spelare hela tiden. Förklaringen är att klubbarna vågar ta chansen att satsa på juniorer och "ofärdiga" spelare, eftersom de inte riskerar att åka ner i seriesystemet.

Drygt 20 procent utlänningar i dag och leker man med tanken att flertalet av dessa spelar i första- eller andrafemman så blir verkligheten än mer skrämmande. Hardy Nilsson tvingas snart söka spelare till sitt landslagsbygge i bottenskrapet.

Det är allvarligt. Och ett hot mot svensk ishockey.

Sportbladet granskar: Så många utländska spelare har din elitserieklubb

Vi 5-extra

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM