”Vi kan snart lägga ned vårt landslag”

Nilsson till angrepp mot anstormningen av utländska spelare

HOCKEY

Elitserien invaderas av utlänningar och det har fått förbundskaptenen Hardy Nilsson att agera.

Han är orolig för svensk hockeys framtid.

- Läget är väldigt bekymmersamt. Fortsätter det så här kan vi snart lägga ned vårt landslag, säger han.

Foto: LASSE ALLARD
OROAD Tre Kronors förbundskapten ser inte med blida ögon på utvecklingen med allt fler utländska spelare i elitserien. Framför allt så hotas landslaget, menar han. Nu kräver han åtgärder för att rädda svensk elithockey. "Någonting måste hända nu, tiden håller på att rinna ut, säger Hardy Nilsson.

I år finns 54 utlänningar i elitserien, eller drygt 20 procent. Det är fler än någonsin och ingeting pekar på att trenden är på väg att vända.

Tvärtom.

Förbundskaptenen Hardy Nilsson är en som reagerat.

- Det är gulflagg så det skriker om det. Nu måste vi göra någonting och jag har personligen börjat titta på frågan. Samtidigt har jag pratat med förbundet och alla inser att det här inte är bra, säger han.

I första ledet drabbas landslaget. Av de 54 utländska inslagen i elitserien spelar flertalet av dessa i första- eller andrafemman i sina respektive klubblag.

Svensk = landslaget

Urvalet för Hardy Nilsson blir mindre.

- Bilden är jättefarlig och snart är alla svenskar som spelar i elitserien mer eller mindre landslagsmän. Dessutom tar utlänningarna platser från våra unga spelare, som är framtiden i svensk hockey. Vi har redan nu tappat generationer och den utvecklingen måste få ett stopp, säger Sveriges förbundskapten bestämt.

Det blir en ond spiral, konstaterar Hardy Nilsson.

- Landslagets resultat blir sämre, intresset och rekryteringen minskar och till sist drabbas även klubbarna, säger han.

Frågan är vad som måste till för att få antalet utlänningar att minska. Hardy Nilsson har inte klart för sig vilka instrument som måste till för att fler svenskar får chansen i elitserien.

- Att stänga ligan är ett bra alternativ. Det skulle göra att klubbarna hade råd att satsa på framtidsspelare. Men egentligen gillar jag inte ordet "stängd", utan istället skulle jag vilja kalla det att skydda elitserielagen.

- Samtidigt är en modell att begränsa antalet utlänningar, men det kan bli svårt eftersom vi är med i EU och där tillämpas fri arbetskraftsinvandring.

Civila kontrakt

Inom en snar framtid kommer Hardy Nilsson att presentera sina idéer för förbundet.

- En annan sak som jag också tänkt på är det här med flykten utomlands och klubbarnas problem att få betalt. Varför kan man inte tvinga unga spelare att skriva civila kontrakt med sina respektive lag, jag menar: låt oss säga att en kille blir proffs i NHL och det finns ett kontrakt som säger att han måste betala tio procent av lönen till klubben. Då skulle föreningarnas ekonomi bli betydligt bättre.

Hardy Nilsson är också skeptisk till de så kallade utbildningsbidragen, som ersatt kartellen.

Kort och gott: han vill se förändringar på många plan.

- Läget är jävligt allvarligt. Någonting måste hända nu. Tiden håller på att rinna ut, säger han.

Patrik Thornéus