”Timrå går till slutspel”

Zetterberg förvånas inte över drömstarten: De har värvat smart och har ett jämnare lag

HOCKEY

Timrå leder elitserien.

Alla är överraskade - alla utom Henrik Zetterberg, som gör succé i Detroit Red Wings.

- Herregud, Timrå går till slutspel. Jag har tränat med laget under hösten och vet vad det går för, säger "Z".

Foto: AP
Henrik Zetterberg spelar just nu i en kedja med Sergei Fedorov (t v) och Brendan Shanahan - och med såna polare är det kanske inte så konstigt att den svenske rookien gör succé.

Fyra matcher och fyra raka segrar. Tippade bottenlaget Timrå har full poäng efter att ha mött Färjestad, Djurgården, Södertälje och Modo i elitserieupptakten.

Hockeysverige är chockat.

- Jag tror att omgivningen är mer förvånad än spelarna. Under hösten tränade jag med Timrå och jag tror att spelarna aldrig kört hårdare, säger Henrik Zetterberg till Sportbladet.

"Ingen är oersättlig"

Den stora frågan - innan säsongen - var hur Timrå skulle klara sig utan "Z", som varit lagets klarast lysande stjärna under många år.

Nu vet vi svaret.

- Ingen är oersättlig och man ska komma ihåg att jag inte hade någon större säsong ifjol. Nej, Timrå har värvat smart och fått ett jämnare lag, säger Zetterberg.

Tränaren Kent Johansson konstaterar att Zetterbergs frånvaro rent av kan vara någonting positivt.

- Tidigare handlade allt om Zetterberg och vad jag förstått har övriga spelare känt sig lite åsidosatta. Nu får dom chansen att kliva fram och få rubriker. Många känner nog mer ansvar nu, säger Timrå-tränaren.

Henrik Zetterberg själv är beredd att hålla med.

- Visst kan det vara så. Ibland fick jag oförtjänt mycket beröm.

Följer Timrå på nätet

"Z" har lämnat Timrå, men han följer sitt lag.

- Jag tittar på nätet och sedan brukar jag prata runt med några av spelarna. Dessutom är farsan på matcherna och han ringer när Timrå spelat, säger Henrik Zetterberg.

Wow, vilka kedjepolare

När Timrå vann över Djurgården senast var Henrik Zetterberg själv upptagen med att spela ishockey. Hans Detroit mötte St. Louis och det blev seger 4-2.

Och nya "Z"-poäng.

- Ett mål och en assist. Det fungerar bra, säger han.

Mot St. Louis och på de senaste träningarna har Zetterberg spelat tillsammans med spelgeniet Sergei Fedorov och målskytten Brendan Shanahan.

Ledningen: Leta bostad

Förmodligen Detroits förstakedja i premiären.

- Två otroligt bra spelare. Fedorov är grym och Shanahan också. Inte så svårt att lyckas i den omgivningen, säger Zetterberg.

Nu är du säker på en plats i laget, eller?

- Jag vet inte, men ledningen har sagt att jag ska börja leta efter en bostad och det måste nog ses som någonting positivt.

Hittat nåt?

- Ja, jag har en villa på gång. I dagarna ska det nog bli klart. Området ligger lite utanför Detroit och där bor nästan all i laget.

Till sist, hur tror du det går för Timrå?

- Laget vinner inte 50 av 50 matcher, det är omöjligt. Men det blir definitivt slutspel.

Rookiens matcher i Detroit

Patrik Thornéus