Djurgårdens sportchef borde rannsaka sig själv för fiaskostarten

HOCKEY

Det vore för enkelt att såga Dif-tränarna Niklas Wikegård, Robert Nordmark och Johan Garpenlöv.

Och det gör jag inte.

Istället borde sportchefen Mats Waltin rannsaka sig själv.

Ja, jag vet. Det är 44 omgångar kvar, det är tidig höst och Djurgården kommer säkert att gå till slutspel och åka ut i kvarten.

Men det har skett någonting sedan guldåren 2000 och 2001 – åren då Djurgårdens torpedhockey gav eko till och med borta i Nordamerika. Torpedhockeyn existerar knappt i dag annat än som ett namn på ett system som gav två raka SM-guld.

Orsaken till det är i n t e tränarna.

Utan Mats Waltin.

Efter SM-guldet 2001 satte sig då geniförklarade Mats Waltin på kansliet och fick titeln sportchef, men lika smart som han var i båset, lika osmart har han varit iklädd slips och kostym på kontoret.

Vi pratar om nyförvärv.

Var viktiga pusselbitar

Som sportchef har Mats Waltin huvudansvaret för truppen och det är han som köper och säljer i Djurgården. Förra säsongen skrev han kontrakt med 13 nya spelare och två tränare och av dessa finns fem spelare kvar i årets trupp.

Tränarna har dessutom fått gå.

Årets nyförvärv ser inte heller ut att smälta in i Dif-modellen. Daniel Rudslätt, Johan Lindström och Nordin El Harfaoui är duktiga ishockeyspelare, men några utpräglade torpeder är de inte. Under guld-åren skrattade många åt spelare som Jonas Finn-Olsson, Lars-Göran Wiklander och Christian Sjögren, men de var – med facit i hand – livsviktiga. Som spelare höll de ingen vidare klass, men deras elakhet och starka skridskoåkning var viktiga pusselbitar i lagbygget.

Mats Waltin har definitivt inte haft den rätta fingertopskänslan och Djurgården spelar inte den ishockey som kan förväntas av laget. Nyförvärven känner sig vilsna och en spelare som Daniel Rudslätt – som så sent som i höstas spelare i Tre Kronor – blir kanonmat.

Märkligt är också att ingen av spelarna som Mats Waltin tagit till klubben under hans två säsonger som sportchef höjt sig och blivit en del i stommen vid sidan om trotjänare som Mikael Johansson och Nichlas Falk.

Måste hitta guldkorn

Är det torpedhockeyns fel?

Givetvis är inte Mats Waltin ensam. Tränarna har också ett ansvar, men vad gäller nyförvärv så är det torpedhockeyns fader Mats Waltin som måste hitta guldkornen – speciellt som han rimligtvis borde veta vad som behövs i hans eget system.

4 053 personer i Globen – näst sämsta publiksiffran i gårdagens elitserieomgång. Det är märkligt att en stad som Stockholm och en anrik klubb som Djurgården inte kan locka fler åskådare till matcherna. Jag har sett Djurgårdens alla hemmafighter och det är rent ut sagt pinsamt att Södertälje, Timrå och HV 71 haft en större klack på plats än hemmalaget.

Södertälje SK sist i elitserien efter sex omgångar. När ska Mats Waltins dito i Södertälje Mats Hallin kliva ner i båset?

Det är nog bara en tidsfråga.