Liv: Vi spelar inte för att underhålla

Taktik och poängjakt bakom de målfattiga matcherna

HOCKEY

MALMÖ

Fantastiska målvakter - eller dåliga anfallare?

Inget av det är sanningen bakom den målsnåla elitserien.

Mif-veteranen Daniel Rydmark och HV:s toppmålvakt Stefan Liv skyller på taktik och poängjakt.

- Vi spelar inte för att bjuda publiken i Malmö på underhållning. Vi ska vinna och skiter fullständigt i hur det ser ut, säger Stefan Liv.

Han släppte in ett mål mot Malmö. Mika Hannula fick friläge och tryckte in pucken med en rapp avslutning. Egentligen den enda riktigt bra chans som Mif skapade under hela matchen trots stort spelövertag i andra perioden.

"HV tröttar ut oss"

- HV på bortaplan spelar på ett vis som gör att Stefan Liv ska kunna spika igen. Dom täcker bort och trycker ut motståndarna. Man ska vara trött när man kommer fram till deras bur, säger Daniel Rydmark

Han tror själv att han försökte skjuta mot mål tio gånger i matchen mot HV 71. Fyra noterades i statistiken som skott på mål.

- Fyra från blå linjen med fullt av folk i vägen. Inget som blev farligt. Man försöker mest lyfta iväg för chans till styrning.

Daniel Rydmark var en av många stjärnor i Mif redan för tio år sen då laget var bäst i Sverige. Hade han avlossat tio skott då hade han förmodligen lämnat rinken med ett hat trick.

Det böljade förr

- Det var mer böljande hockey på den tiden. Som det fortfarande är i tyska ligan eller i NHL där det blir många mål. Här vinner man med uddamålet och tränarna verkar nöjda med det, säger Daniel Rydmark.

Den försiktiga varianten av slutspelshockey redan från första matchen i en grundserie som består av 50 matcher.

Det låter underligt att man startar medvetet defensivt när det finns så många säkerhetslinor att greppa på vägen - men så är det enligt Liv och Rydmark.

- Alla vill ha en bra start för den har man på något vis i så fall med sig hela säsongen, säger Stefan Liv.

Han har släppt in 16 mål på de sju matcher han varit inne i.

Med en räddningsprocent på 92,63 procent är han statistiskt sett seriens näst bäste målvakt efter Timrås Kimmo Kapanen (94,93 procent).

Mer om elitserien

Stefan Alfelt