Jumbolagets största problem - de har för många spelande tränare

HOCKEY

Klassiska Brynäs IF är ett lag i djup kris och finske tränaren Esko Nokelainen har en tuff uppgift framför sig.

Han måste få ordning på spelet - och på de spelande tränarna i laget.

Annars kan hans tid i klubben bli mycket kort.

Sju raka förluster och sist i tabellen.

Nej, Esko Nokelainen hade knappast räknat med den starten på sin karriär som elitserietränare i Brynäs. Några förluster till och han får se sig om efter ett annat jobb.

Frågan är hur han ska vända den onda trenden?

Många starka ledare...

Att vara tränare i Brynäs - när det går emot - är förmodligen elitseriens svåraste uppgift. Anledningen till det är alla spelande tränare i laget.

Pär Djoos, Jan Larsson, Ove Molin, Tommy Sjödin och Roger Kyrö har spelat i elitserien sedan elitserien kom till - nästan - och Esko Nokelainen måste lyssna på dem. Ibland.

Samtidigt får han inte ge veteranerna allt för fria tyglar för då kommer de sakta men säkert att käka upp den sympatiske finländaren och till sist själva ta över befälet i båset.

Han måste hitta en gyllene medelväg.

Nokelainen har en auktoritär ledarstil. Han är van att peka med hela handen och det fungerar inte i Brynäs. Mot Södertälje bänkade han Pär Djoos och Henrik Rehnberg och förklarade efteråt att han var tvungen att markera.

I Brynäs markerar man inte ostraffat.

Förre tränaren Roger Melin var annorlunda i sin ledarstil. Han gav de "spelande tränarna" ansvar och på det sättet fick han dem att ge sitt yttersta i match efter match. Problemet var att han tillslut själv tappade sin roll i laget och på slutet var det spelarna som bestämde.

...men bara en tränare, lirare

Nu handlar det om en kulturkrock.

Esko Nokelainen har kommit till ett lag där spelarna är vana att vara med och ha åsikter om allt från hur träningarna ska skötas till laguttagning och coachning - och det är där Brynäs stora problem sitter i dag. Av veteranerna är det bara Tommy Sjödin som kommit upp i normal standard och för att Esko Nokelainen ska lyckas vända den negativa trenden måste han få igång Djoos, Larsson & Co också. Annars är Nokelainen och Brynäs väldigt illa ute.

Vad ska Brynäs göra då?

Ett alternativ är givetvis att klubben gör sig av med alla spelande tränare, men det är inte realistiskt. Istället borde Nokelainen köpa sig en bok om psykologi, ta ett resonemang med sina kollegor i båset och hitta en lösning som passar alla. Spelarna å sin sida måste acceptera att det bara finns en tränare, en coach och en ledare i laget.

Då är krisen snart över i Brynäs.

Efter en bra start på elitserien är Leksand nu under strecket och frågan är om laget kommer att stanna där? Risken finns.

I går blev det förlust mot Linköping i matchens sista sekund och jag tror inte det är en tillfällighet. Ett bra lag brukar ha tur och tvärtom.

Jag är rädd för att daladansen är slut för den här gången.