Tungt, Brynäs

Åttonde raka förlusten: Vi är hårt pressade nu

HOCKEY

GÄVLE

Åttonde raka förlusten.

Brynäs tränare Esko Nokelainen suckar, rycker på axlarna och konstaterar.

- Vi är hårt pressade nu.

Foto: pernilla wahlman
Brynäsbacken Veli-Pekka Laitinen deppar tillsammans med målvakten Jamie Ram. Efter gårdagens uddamålsförlust mot Timrå i Gavlerinken har Brynäs nu spelat åtta raka matcher utan seger.

Esko Nokelainen kommer till presskonferensen en kvart efter matchen. Han går med långsamma steg mot podiet och sätter sig på en stol med ett duns.

Han säger ingenting, men ögonen avslöjar allt.

Efter några minuter får han ordet.

- Det är klart att jag inte är nöjd. Spelarna är rädda och vågar inte göra någonting. Det här laget är inte så dåligt som tabelläget visar, säger Esko Nokelainen.

Hans ansiktsuttryck är stramt.

Som ny tränare - i en av Sveriges mest folkkära klubbar - har han fått en mardrömsstart. Åtta raka förluster och en jumboplats i tabellen säger allt.

- Klart jag också är pressad, men det är jobbigast för spelarna. Dom jobbar och jobbar, men får ingenting tillbaka. Självförtroendet är kört i botten och det syns på isen, säger Esko Nokelainen.

Nyförvärv räddningen?

Nokelainen konstaterar att en eller ett par nyförvärv kanske skulle göra susen i jakten på en vändning på isen.

- Jag vill också ha en Mercedes, istället för den Volvo jag har. Men jag har inte råd. Ibland måste man klara sig med det man har, säger han.

I Brynäs omklädningsrum råder också begravningsstämning. På storbilds tv:n visar en lokalstation bilder från matchen. Ove Molin och Janne Larsson sitter sida vid sida och ser på.

Det är nästan så att man önskat att de hade sluppit det.

- Jag tror allt sitter i huvudet. Allt. Det blir liksom krampaktigt. Men vi måste kämpa vidare, då löser det sig, säger lagkaptenen Janne Larsson.

Så brukar det vara.

Men frågan är hur många smällar Brynäs orkar med?

- Det är en lång serie och ingenting är omöjligt. Just i dag kanske det inte finns så mycket att prata om, men i morgon ska vi resonera tillsammans och se hur vi ska gå vidare, säger Esko Nokelainen.

Någon pyskologhjälp tror inte finländaren på.

- Jag tror inte på det där att någon i vit tröja kommer till omklädningsrummet och pratar om hjärnan och sedan är problemen borta. Nej, i det här laget finns det så mycket kompetens att vi kan lösa det i gruppen, säger Esko Nokelainen.

Han är nära att tappa humöret några gånger under presskonferensen, men besinnar sig och nöjer sig med "inga kommentarer, "det är jag som är tränare, punkt slut" och "vi får se".

"Vi behöver en seger"

- Helt klart är i alla fall att vi behöver en seger. Då tror jag att mycket skulle vara vunnet. Spelarna behöver känna att de kan vinna. Det är så små saker som kan vända en negativ trend, säger finländaren.

Intill honom sitter succétränaren Kent Johansson i Timrå.

Ansiktsuttrycken berättar allt.

- Men serien är lång, säger "Lill-Kenta" med adress Nokelainen och sedan försvinner de ut.

Till och med kollegan i motståndarbåset lider.

Patrik Thornéus