I år är det bara att njuta av underhållningen

HOCKEY

GÖTEBORG

Det är nästan så man önskar att Conny Evensson fick ha en egen mysfåtölj på hedersläktaren.

Där skulle han kunna sparka av sig skorna, luta sig tillbaka och njuta av underhållningen.

Frustrerande Frölunda har blivit Fantastiska Frölunda, i Scandinavium.

28 mål av de gjorda 34.

Fem segrar av sex möjliga.

Närmare tio tusen åskådare i snitt.

Frölunda är elitseriens mest underhållande hemmalag, höstens stora hockeyfest hålls i Göteborg och närmast inbjudna är en rad förlorande lag.

Och det är lite som Conny Evensson konstaterar:

– Alla lag som kommit hit, utom HV 71, har sagt att de plötsligt gjort sin sämsta match för säsongen. Men jag tror nog att det beror på att vi kanske inte är så dåliga, vi i Frölunda.

Varför Frölunda i höst startat serien bättre än på många, många år, och varför motståndarna omedvetet viker ner sig i Scandinavium, kan ha en rad förklaringar.

Vågar misslyckas

Men den viktigaste är kreativiteten och modet att våga misslyckas – även i mittzon. Den som följer en Frölundaträning i höst kan se att laget nästan enbent satsar på att få rörelse och fart i offensiven, istället för att öva på defensiven och hur att på bästa sätt förstöra motståndares uppspel i mittzon.

HV 71 och Timrå har imponerat så mycket att det vore för mycket att use Frölunda till seriestartens roligaste hockeylag, men bra underhållning är det.

Det ser nästan enkelt ut.

Bara att hoppas Canal + och com hem (varför heter inte tv-kanaler som tv-kanaler, nu för tiden) börjar sända mer från Göteborg.

Efter Södertälje–matchens läckraste mål i Scandinavium, ett ruggigt slagskott i yttersta nätmaskan längst upp vid höger stolpkryss, måste jag bara skriva: Alla vill vara Alavaara.

Sveriges landslag i fotboll såg matchen mellan Frölunda och Södertälje. Allbäck njöt förstås, han är ju göteborgare och kan hockey, men jag vet att succébacken Andreas Jakobsson led. Stackarn är hängiven SSK-supporter.

Jag kan avslöja att du snart får en egen matchtröja som tröst, Andreas.

Det roligaste med Frölunda är att laget senaste året fått nytt blod – men att det inte kommer från transfusioner vi normalt kallar dyra värvningar.

Snart ser vi dagiskedjan, Kahnberg–Lundqvist–Tolsa, bilda anfall i Tre Kronor.

Och efter 30 år i föreningen är det Christer Kellgren, värvingsansvarig med totalkoll på egna juniorlagen, som lagt grunden till framgången med egna juniorer. Den förre NHL-spelaren gör sina viktigaste säsonger i karriären.

Frölunda i Scandinavium är lite som ”Mordet På Orientexpressen” – alla gjorde det!

Mål, alltså.

Glad för Timrås skull

Sex spelare lyckades i går, det är bra spridning på avsluten.

Conny Evensson blev inte det minsta besviken när han fick veta att toppkonkurrenten Timrå vänt underläge till seger, borta mot Brynäs.

– Vad kul, sa han piggt.

Första tanken var inte den förlorade andraplatsen.

– Det ska bli skôj att åka upp och möta Timrå, det ska det verkligen. Dom är riktigt bra nu, sa han istället.

En underbar inställning.

Timrå–Frölunda spelas redan i morgon. Bör ses, av den som kan.

Med eller utan fåtölj.

Thomas Tynander