Har aldrig haft så roligt så tidigt på säsongen

HOCKEY

Omgång elva av elitserien ska normalt vara en gäspning på den långa transportsträckan mot SM-slutspel.

Men årets elitserie är inte som andra.

Det är slagsmål, det är kamp, det är matchstraff, det rasar in mål på rekordtid och det är kris i Brynäs.

Och det har redan hänt mer än det brukar göra på en hel elitseriesäsong.

Bara att Jörgen Jönsson blir så förbannad att han snackar till sig ett matchstraff i omgång elva, visar att elitserien är hetare än på många år.

I Södertälje rök spelarna ihop när slutsignalen gick och Roger Åkerström, Jörgen Bemström, Erik Norbäck och - naturligtvis - Thomas Berglund fick matchstraff.

I Globen var det två vilt kämpande lag som slogs om poängen och där ketchupflaskan gick i topp, som gamle Leksandstränaren Christer Abrahamsson en gång uttryckte det.

Sju mål på lika många minuter och Djurgården gjorde fyra av dem på lite drygt tre minuter.

Från måltorka till målfrossa.

Och det är inga som tar årets elitserie med en gäspning.

Jag har aldrig haft så roligt så här tidigt på säsongen.

Det händer något i varenda match, Timrå har vänt på tabellen och Brynäs ligger hopplöst sist.

Jag minns upptaktsträffen inför elitserien - i Gävle typiskt nog - då de uppradade tränarna fick svara på frågan om respektive lags målsättning.

Esko Nokelainen sa ett enda ord:

- Guld.

Han gillar nog inte att jag påminner om det just i dag.

Nokelainen är en trevlig man, som kan enormt mycket om hockey, men samtidigt finns det farligt mycket i årets Brynäs som påminner om det som hände AIK i fjol.

Ny finsk tränare, finska nyförvärv, en kalasstart på säsongen och sedan fritt fall. Alla förnekar det, men det är hög risk för gruppbildning i omklädningsrummet.

Brynäs har elitseriens sämsta målvaktsspel

Samtidigt finns två klara orsaker till att det startat tungt för Brynäs:

Elitseriens sämsta målvaktsspel. Jamie Ram är jumbo i målvaktsstatistiken och ersättaren Johan Asplund släppte in fyra av tio skott de tjugo minuter han fått stå hittills.

Seriens i särklass sämsta boxplay. Brynäs har släppt in tjugo mål i numerärt underläge. Det är inget annat lag i närheten av.

Ska Brynäs göra något radikalt finns inget annat alternativ än att sparka Nokelainen. Så har det fungerat i alla tider.

Tränaren får gå när det krisar.

Brynäs kan ju inte gärna sparka Ove Molin, Pär Djoos eller Tommy Sjödin. Sedan spelar det ingen roll om felet kanske är spelarnas mer än tränarens.

Nu har Brynäs några dagar på sig att fundera och samla laget. Nästa match är inte förrän på tisdag - derby mot Leksand hemma i Gavlerinken. Det är en måstematch för Brynäs om de inte ska tappa all kontakt med lagen ovanför.

För därefter väntar två tuffa bortamatcher mot Linköping och Djurgården innan formstarka Frölunda kommer till Gävle. Det luktar kvalserie lång väg.

De som nämner ordet publikkris är ute och cyklar, även om det bara kom ynka 2 804 till Scaniarinken och såg Södertälje-Luleå i går. Det var fullt i Timrå och Jönköping, över 10 000 i Globen och mer än 7 000 i Karlstad.

Elitseriens snitt hittills är 5 465 åskådare vilket är bättre än i fjol.

Hockeyn lever.

Mats Wennerholm