Glöm en svensk- finsk liga

HOCKEY

Djurgården-Jokerit, Modo-SaiPa, Frölunda-Ässät.

Låter det kul?

Låter det utsålda hus och fest på läktarna? Glöm det.

Så sluta att ens fundera på en korsbefruktning med den finska ligan. Det är dömt att misslyckas.

Jag vet inte hur många möjliga och omöjliga samarbeten det diskuterats i den europeiska hockeyn genom åren.

Nu är det de svenska och finska hockeyligorna som vill skapa ett nordiskt NHL, där lagen möts över gränserna och poängen räknas in i respektive tabell.

Och jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Det verkar som om många klubbar griper efter halmstrån just nu. Men de växer inte i Finland.

Finland har inga stjärnor på hemmaplan, den vanliga hockeybesökaren kommer inte att hitta ett namn i laguppställningarna som väcker några känslor.

Och det har ju gjorts en massa försök med olika korsbefruktningar i den europeiska hockeyn.

Från Europa- till Alpenliga. Alla har slutat med fiasko. Den svenska publiken vill inte se europeiska lag.

Det är ju bara några år sedan de svenska elitklubbarna hoppade av europaligan, som sedan självdog. Eller rättare sagt - den var död redan från början.

Jag minns Djurgårdens matcher i Europligan 1998, då de öppnade mot just Jokerit, som är det mest kända finländska laget i Sverige (nu inte minst tack vare klubbdirektören Hjallis Harkimos inhopp i AIK).

Jag satt i ett ekande Globen och det var tyst som i kyrkan. Det var 3 312 åskådare . När Djurgården senare mötte tjeckiska Dukla Jihlava kom det 2 712 innan publiksiffran sjönk ytterligare till sista hemmamatchen mot Eisbären Berlin. Då tog sig bara 2 580 åskådare till Globen, trots att Eisbären hade en hel hög namnkunniga svenska spelare, med NHL-legenden Thomas Steen som största namn.

De enda som skulle tjäna på utbytet är Finland, eftersom så många finska stjärnor spelar i elitserien och att det finns ett större intresse för internationellt utbyte i Finland.

Men i Sverige - stendött.

Jag vet inte varför, men intresset verkade dö med gamla Ahearne Cup och då var många som läser det här inte ens födda.

Satsa på 14 lag

Nej, titta efter förändring inom Sverige i stället. Mitt förslag är en elitserie med fjorton lag, där fyra åker ner till kvalserien. Dubbelmöten hemma och borta mellan varje lag skulle ge 52 matcher i grundserien.

Kvalserien skulle bli hetare med åtta lag, varav hälften från elitserien.

Det skulle också ge större omsättning av elitserielag och ökat intresse runtom i landet. Det skulle ge hockeyn en chans att växa.

På de nya elitserieorterna får hockeyn oftast ett mäktigt uppsving. Linköping är ett utmärkt exempel.

Det finns en väldig åskådarpotential i städer som Växjö och Halmstad exempelvis. Och vi skulle slippa osportsliga derbygrupper. Med finländska lag är risken att elitserien blir en ännu mer osportslig, då varje elitserielag skulle möta utvalda, geografiskt indelade finska.

Redan dagens derbygrupper är djupt osportsliga, där exempelvis bottenlaget Malmö har två extramöten mot HV 71 och Frölunda, som de andra bottenlagen slipper.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM