Succéinhoppet

Ahl: Jag brukar trivas mot Luleå

HOCKEY

LULEÅ

Stefan Liv har spelat lysande.

Ändå fick han vila i går – in kom veteranen Boo Ahl.

Som storspelade.

– Jag brukar trivas mot Luleå, säger han.

Foto: JENS BÄCKSTRÖM
HJÄLTEN – EN RIKTIG HV-VETERAN Namn: Boo Ahl. Ålder: 32 år. Längd: 188 cm. Vikt: 100 kg. A-lagssäsonger i HV 71: 12. Elitseriematcher i HV 71: 326. Moderklubb: HV 71. Meriter: SM-guld med HV 71 1995, JEM-guld 1987, 25 A-landskamper.

Allt går HV 71:s väg just nu. Trots att laget ännu inte förlorat fick succémålvakten Stefan Liv vila.

Bosse Ahl fick säsongsdebutera – och tackade med en stormatch.

– Han skulle ha fått chansen redan mot Malmö, men under träning fick Bosse en puck på insidan av ena knäet och fick därför vänta med inhoppet, säger HV-tränaren Harald Lückner.

Början blev dock något olycklig.

Redan efter tre minuter låg första pucken bakom honom.

– Det var lite darrigt i början. Det är lätt att överarbeta målvaktsjobbet när man vill för mycket och jag släppte för många returer, säger Bosse.

Luleå vann skotten

HV kvitterade genom ett mäktigt skott av Timmy Pettersson, men efter nio minuter lyste lampan bakom Boo Ahl igen. HV-målvakten hade dålig hjälp av sina backar, som tillät Luleås Petter Nilsson att omarkerad åka sig fri och sätta 2–1.

Men därefter spikade Ahl igen kassen och det var mycket tack vare hans säkra spel som HV lyckades vända matchen med två mål i slutperioden.

Luleå vann skotten med 35–23, men det hjälpte inte.

Kvitteringen ordnade Per-Åge Skröder i samarbete med Kalle Sahlstedt. De två sågade sig igenom Luleåförsvaret i en kontring och Skröder avslutade vackert.

Men inget tycks kunna stoppa HV 71. Harald Lückner gick ned till två femmor och drygt åtta minuter före slutet avgjorde Pasi Määttänen matchen med sitt 3–2-mål.

’Lag med flyt vinner’

Luleå pressade hårt mot slutet och skapade massor av möjligheter.

HV-segern var knappast rättvis. Men som Harald Lückner säger:

– Ett lag med flyt vinner även sådana här matcher. Man ska inte be om ursäkt för en seger, men i dag var vi inte värda att vinna. Det var segt, tempofattigt och massor med misstag. Men framgång föder framgång och vi hade flyt på slutet. Och så Bosse Ahl, förstås.

Mer om elitserien:

Åke Åkerlund

ARTIKELN HANDLAR OM