12 tunga skäl till krisen i Brynäs

HOCKEY

Klassiska Brynäs IF - med tolv SM-guld - har nio raka förluster bakom sig och ligger sist i elitserien.

Hårt prövade tränaren Esko Nokelainen är frustrerad och pratar om flyt och oflyt.

Men det finns förklaringar till Brynäs kräftgång.

Varsågod Nokelainen, här har du tolv punkter som förklarar lagets usla start på säsongen.

1. Organisation

När krisen började var det spelarna och ledarna som fick klä skott för kritiken. De första dagarna höll de ytterst ansvariga sig borta. Sportchefen Anders Bäckström var till exempel på älgjakt. Det gick så långt att en av lokaltidningarna i Gävle vädjade till Bäckström att lämna älgtornet och istället åka till kansliet. Till Bäckströms försvars ska sägas att han inte är heltidsanställd av föreningen.

2. Självförtroende

Nio raka förluster. Det är klart att den dystra sviten sätter sina spår hos spelare och ledare. På isen ser det krampaktigt ut. Spelarna är livrädda för att göra misstag och kastar iväg pucken så fort de får tag i den. Konstruktiviteten är borta, liksom harmonin och glädjen.

3. Snällhet

Snälla pojkar får aldrig kyssa vackra flickor" Heter det. Brynäs är elitseriens näst minst utvisade lag. Bara Modo är snällare. Etta, eller elitseriens "fulaste", lag är överraskningslaget Timrå, som i snitt är utvisat 21,42 minuter per match.

4. Försvarsspel

Brynäs försvarsspel har varit en katastrof - trots många namnkunniga backar och forwards. Egentligen är det bara Tommy Sjödin, som kommit upp i normal standard. Nye målvakten Jamie Ram har elitseriens sämsta räddningsprocent. Totalt har laget släppt in 41 mål på elva matcher.

5. Anfallsspel

Brynäs förstafemma har inte fått det att fungera. Trollgubben Ove Molin har gjort ett mål och lagkaptenen Janne Larsson två. Försäsongens succékedja med Miettinen, Anger och Bergqvist har inte heller svarat upp till förväntningarna i det offensiva spelet. Bara Djurgården har gjort färre mål i elitserieupptakten.

6. Box play

Elitseriens klart sämsta lag i numerärt underläge. På elva matcher har Brynäs släppt in 20 mål i box play. I snitt räddar laget bara 65,52 procent av tillfällena och det ska jämföras med Luleå och HV 71 - som leder den statistiken - på 95,31 procent.

7. Ledare

Det vimlar av rutinerade spelare i Brynäs, men bara Tommy Sjödin har klivit fram och visat vägen. Om det ska vända för Brynäs måste namn som Pär Djoos, Molin, Larsson & co också få igång spelet.

8. Åldersstruktur

År efter år har det handlat om förstafemman och ingen har petat den från tronen. Brynäs har haft fasligt svårt att få fram egna talanger. Dessutom har man inte alls lyckats med värvningarna den här säsongen.

9. Esko Nokelainen

Är en kompetent tränare, men hamnat i en besvärlig sits direkt i sin nya klubb. Laget saknar ett eget spel och det har naturligtvis Nokelainen stor del i. Samtidigt har den katastrofala starten bidragit till att allt blivit krampaktigt.

10. Skadekänsligt

Brynäs har en tunn trupp och skadeeländet började direkt. Jonas Solings knä gick sönder, Daniel Wågströms axel, Mikko Luovi har varit sjuk och Björn Danielsson skadad. Kyösti Karjalainen är en annan spelare som nyligen gjorde sin första match.

11. Ekonomi

Brynäs-ledningen med ordföranden Håkan Berg i spetsen har just sanerat klubbens ekonomi och tränaren Esko Nokelainen kan inte räkna med några jätteförstärkningar under säsongen. Nej, förmodligen får han klara sin med det material han har nu.

12. 12 SM-guld

Brynäs IF har blivit svenska mästare tolv gånger (senast så sent som 1999) och sådant förpliktar naturligtvis. Kraven - både från den egna organisationen och från omgivningen - är skyhöga. Givetvis påverkar det spelarna extra mycket när det som nu går tungt.