Fegt, Brynäs

Blod är tjockare än vatten – då får kompisarna stanna

HOCKEY

Brynäs sparkar Esko Nokelainen och ersätter honom med andretränaren Gunnar Persson och målvaktstränaren Michael Sundlöv.

Det är fegt och känns ofräscht.

Givetvis borde alla tre fått lämna klubben, men som alltid i Brynäs – blod är tjockare än vatten.

Foto: CHRISTER DALQVIST
Brynäs andretränare Gunnar Persson och målvaktstränaren Michael Sundlöv är duon som ska vända Brynäs negativa trend.

13 förluster på 14 matcher, tio poäng efter 16 omgångar och en jumboplats i tabellen fick Brynäs-ledningen att agera i går eftermiddag.

Beslutet var väntat.

Och nödvändigt.

Frågan är dock om den tidigare finske landslagstränaren Esko Nokelainen – i den press som ledningen är under – gjorts till syndabock, eller om det verkligen är han som är anledningen till att Brynäs misslyckats?

Sportkommittén har i alla fall sagt sitt: det är Eskos fel.

Jag är inte lika säker.

Gunnar Persson och Michael Sundlöv är också delaktiga och borde rimligtvis också ha fått lämnat laget – om inte annat skulle de ha hoppat av själva.

I ren solidaritet med Esko.

Men Brynäs – en av Sveriges framgångsrikaste föreningar någonsin – fungerar inte som någon klubb med tolv mästerskap i ryggen. Michael Sundlöv sitter själv i sportkommittén och Gunnar Persson, som varit assisterande i Brynäs i snart sex år, har bildat backpar med sportchefen Anders Bäckström på 70- och 80-talet.

Givetvis är det lättare att hänga en utländsk tränare, än gamla kompisar. Dessutom är det en billig och enkel lösning för alla inblandade.

Utom för Esko, som ensam tvingas stå i skamvrån.

Vad händer nu, då? Gunnar Persson har spelarnas förtroende – det är oomtvistat – och gamle målvaktshjälten Michael Sundlöv har en vinnarskalle, men frågan är om det räcker för att rädda Brynäs kvar i elitserien, utan kval?

Jag är inte så säker.

Dagens Brynäs saknar inte bara vinnare och självförtroende, utan också ett grundspel att falla tillbaka på när det går emot. Nu vilar pressen på Persson och Sundlöv att ändra på det – två tränare som aldrig haft huvudansvaret i en elitserieklubb.

Jag avundas inte herrarna.

Ove Molin, Pär Djoos och Janne Larsson – ryggraden och ledarna i Brynäs – har inte fungerat hittills och det har talats om schismer mellan ”gamlingarna” och Esko Nokelainen. Ledningen förnekar det, men kanske är det så enkelt att Brynäs-veteranerna sagt sitt och sportkommittén agerat.

Blod är tjockare än vatten.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM