Bäst i Sverige

Henrik Lundqvist håller tätt på sitt eget sätt: Jag nickar gärna

HOCKEY

GÖTEBORG

Han är bäst i elitserien. Och räddar puckar på de mest konstiga sätt.

– Kommer den mot ansiktet så nickar jag gärna, förklarar Henrik Lundqvist.

Foto: Anders Deros
Frölundas Henrik Lundqvist leder målvaktsligan i elitserien. I går storspelade han på nytt när Luleå besegrades med 4-2 hemma i Scandinavium.

Igår mot Luleå fick Henke Lundqvist tre skott i masken. Det sista styrde han långt upp på Scandinaviums läktare. Med avsikt.

– Det gäller att få den att styras uppåt och av masken, då känns det inte så mycket. Får man den rakt på gör det ont, förklarar Lundqvist.

Det vet han av erfarenhet. För två år sedan vid en juniorlandslagssamling i Ryssland fick han en puck i ansiktet som spräckte käken. Den träffade rakt på vänstra halvan av ansiktet.

– Jag trodde först att tänderna hade lossnat men det var långt ute i Sibirien så jag hade väl ingen större lust att gå till tandläkaren, säger Henke och skrattar.

Utvecklat en ny teknik

Men nu har han utvecklat en bättre teknik. Om man inte riktigt hinner upp med plocken kan man styra undan den. Ingenting att rekommendera kanske men det säger lite om Henrik Lundqvists vilja att rädda puckarna till varje pris. Något som gjort honom till elitseriens bästa så här långt i år.

– Jag blir sur varje mål jag släpper in och vill självklart hålla nollan hela tiden, förklarar han.

Han slog igenom på allvar när Frölunda slog ut Djurgården ur slutspelet förra säsongen och fick så sent som i söndags göra debut i Tre Kronor. Som båsöppnare mot Finland i Karjala cup.

– Skönt att premiären är avklarad. Nu ska jag göra allt för att ta en plats i nästa trupp, säger Henke.

För landslaget är ett hett eftertraktat mål Det är ingenting som Henrik Lundqvist hymlar med.

– Jag känner ju att jag är där och nosar, säger han men fortsätter försiktigt för att inte verka för kaxig.

Överlägsen procent

– Jag menar, samtidigt har man ju egentligen inte varit med om nånting än och en landslagsplats är ju nånting man förtjänar genom att spela bra.

Och prestationerna på isen och statistiken är entydig. Henrik Lundqvist har släppt in nästan ett mål mindre per match jämfört med näst bäste målvakt i elitserien och har överlägsen räddningsprocent.

– Det är kanske lite orättvist att bara gå på procent men det är väl klart att det är ett bevis på att man spelar bra, säger Henke om siffrorna.

Och där är alla nickar också inräknade.

Martin Strömberg ([email protected])