Värva ny målvakt, Färjestad - eller glöm ett nytt guld

HOCKEY

Hannu Lassila, Marcus Ketterer, Boris Rousson och Martin Gerber har alla blivit svenska mästare med Färjestad.

Nu står Sinuhe Wallinheimo i målet.

Därför blir det inget nytt SM-guld.

Det sägs att en målvakt är halva laget och det är ingen överdrift. Snarare tvärtom. En målvakt är viktigare än så och ingen klubb i världen plockar hem ett mästerskap utan att ha en riktig matchvinnare där bak.

I dag har inte Färjestad det.

Sinuhe Wallinheimo kom till Karlstad för att ersätta guldhjälten Martin Gerber, men finländaren har inte lyckats med uppgiften hittills och jag tror inte att han gör det i framtiden heller.

Det finns ju utespelare, säger ni.

Ja, fem till och med. Men en målvakt är så mycket mer än en kille som ska stoppa puckar. Hans uppgift är också att skapa trygghet i spelet och framförallt gäller det i försvarsspelet.

I dag har inte Färjestad det.

Vilka kanonbackar - framåt, alltså

Backar som Thomas Rhodin och Greger Artursson är fruktansvärt bra offensivt, men direkt de hamnar i egen zon - och under press - kommer funderingarna och varje litet tvivel på killen mellan stolparna kan leda till ett felaktigt beslut, vilket i sin tur kan leda till ett baklägesmål, vilket i slutändan leder till sämre självförtroende både hos utespelarna och målvakten.

Det blir helt enkelt en ond spiral

Bara fyra lag har släppt in fler mål än Färjestad den här säsongen och Sinuhe Wallinheimo har näst sämst räddningsprocent av alla förstemålvakter i elitserien. Det håller, förtås, inte.

I går - i Scandinavium - fick vi förmodligen se Sveriges två bästa lag och i en eventuell finalserie tror jag att Färjestad är snäppet vassare - förutsatt att klubbdirektören Håkan Loob öppnar plånboken och köper en ny målvakt.

Sinuhe Wallinheimo har kanske en oerhörd kapacitet, men med den starten han fått har han gjort sig omöjlig i Färjestad.

I alla fall som guldhjälte.

Patrik Thornéus