”Magic Junior” har blivit stor

Kentas grabb ledde Leksand till storseger

1 av 3 | Foto: PRESSENS BILD
GENOMBROTTET Anders Eriksson har precis gjort 6-2 för sitt Leksand mot Linköping. En av passningsläggarna var 17-årige Robert Nilsson, lätt att känna igen med sitt gallervisir. Legendaren Kentas Nilssons grabb Robert gjorde fem poäng i matchen.
HOCKEY

Leksand. Nu kom genombrottet som vi väntat på.

Det var bara en tidsfråga när det skulle inträffa.

Robert Nilsson, 17, Kentas grabb, har blivit stor.

Med två mål och tre assists, sammanlagt, fem poäng torpederade han Linköping och ledde Leksand till en utklassningsseger med 9-2.

Pappa upp i dagen.

- Det är nästan skrattretande hur lika de är, säger Leksands sportchef Anders "Masken" Carlsson som spelade samtidigt som Kent Nilsson, han som också kallades The Magic Man, i Tre Kronor.

"Magic Junior" är inte dålig han heller. Vad som hände mot Linköping var att han nu äntligen fick tillfälle att spela från start tillsammans med två rutinerade kedjekompisar som Henrik Nordfeldt och Niklas Eriksson.

Tidigare har Robert i 15 omgångar varit förvisad till fjärde kedjan tillsammans med två andra Rookies och så fort han och kompisarna, Johan Eneqvist och Tobias Holm, gjort några misstag har de blivit bänkade.

I fyra matcher har "Robban" inte fått spela alls.

Fick spela ut

Men nu - i 20:e omgången - fick han äntligen spela ut och vara med i varenda byte.

- Jag trivdes jättebra i hop med farbröderna, Henrik "Notan" Nordfeldt och Niklas Eriksson, sa Robert efteråt. Det var hur lätt som helst. De drog på sig bevakning och jag blev bortglömd av motståndarna. Jag fick göra sånt som jag tycker är skojigt. Passningar och skott alltså.

"Magic Junior" verkade ha koll på allt. Och framspelningarna var nästan snyggast. Det var mjuka handledsdragningar och hårda slagpass om vartannat. Lagkompisarna behövde bara hålla ner klubban och styra in dem.

Jag följde Kenta Nilsson under hela hans karriär och håller med "Masken" om att far och son är förbluffande lika. Styrkan hos Robert är, precis som hos farsan, att han ser hela isen. Han kan själv hitta en lucka, växla fart och sticka fram i den när det blir läge och han hittar också sina medspelare i luckorna.

Killen har underbara handleder. Hans passningsspel är redan i mästarklass.

Liksom pappa Kent har han också tränat mycket på skytte:

- Pappa har alltid sagt till mig att det är extra viktigt, berättar Robert.

- Annars pratar vi inte så mycket ishockey nu för tiden. Jag fick många "goda råd" när jag var yngre men på senare år har jag klarat mig själv.

Det här är Robert Nilssons tredje år i Leksand. Han går på Hockeygymnasiet, där så många leksandsspelare inlett sin karriär.

Lika lata

I sanningens namn ska sägas att han också är lika lat som Kenta. Han lägger inte ner särskilt mycket jobb i det defensiva spelet utan puck.

Vilket Los Angeles Kings chefsscout Al Murray, på plats i Leksands Ishall i går kväll, noterade.

- Fysiskt har Robert en bra bit kvar. Men han kommer att gå bland de först valda i nästa års NHL-draft. Det är 30 NHL-klubbar som vill ha honom.

En tidsfråga alltså innan han blir NHL-proffs. Kenta drog till andra sidan Atlanten redan när han var 19. Hoppas att vi får behålla Robert litet längre.

Ulf Jansson