Brynäs - sämst genom tiderna

Minst mål i elitseriens historia: Vi kommer ta oss ur det där

HOCKEY

Titta i tabellen.

Inget lag har gjort så få mål som Brynäs efter 21 omgångar.

- Hoppas vi kan ta oss ur den där statistiken, säger Janne Larsson, veteran i Brynäs.

Att göra mål är huvudsaken i ishockey.

Inga mål - inga poäng.

Det har Brynäs fått lära sig i elitseriesäsongen 2002-03.

Laget har endast gjort 37 mål i år - och är hjälplöst sist i elitserien.

I går tog laget visserligen en poäng mot Timrå borta, men avståndet till tiondeplatsen och säker mark i elitserien är fortfarande hela nio poäng.

Poängkungar

I Brynäs finns stjärnspelare som Ove Molin och Janne Larsson, elitseriens främsta poängplockare genom tiderna. Båda har alltid gjort många mål - men inte i år. I går gjorde Brynäs fyra mål och det har laget gjort endast vid två tillfällen den här säsongen.

- Vi har bommat för många chanser. Vi skapar bra lägen, men när det är dags att göra mål låser sig allt, säger Janne Larsson, 569 poäng i elitserien.

Statistiken säger även att Brynäs är sämre än Väsby, som kallats för elitseriens sämsta lag någonsin. Väsby hade gjort 54 mål efter 21 omgångar 1987.

Det är hela 17 mål fler än vad Brynäs har gjort nu.

"Vi är på gång"

- Vi kommer att ta oss ur det där. Vi är på gång nu. Vi har haft bra fart på träningarna och matcherna efter landskampuppehållet har sett bra ut, trots att vi har förlorat, säger Janne Larsson.

Frågan är hur mycket till Brynäs har råd att förlora. Halva serien är snart spelad och eftersom klubbens ekonomi är usel finns inget hopp för mirakelräddare i form av dyra nyförvärv.

Spelat upp sig

- Flera av killarna i laget har spelat upp sig på slutet. Ta bara Ove Molin mot Timrå. Han var lysande. Nu väntar HV på tisdag och förhoppningsvis kommer målen i samma takt som mot Timrå, säger Larsson.

En annan statistik som talar mot Brynäs är sambandet mellan placeringen efter 21 omgångar och sluttabellen.

Endast tre gånger sedan elitserien startade 1975 har ett jumbolag avancerat i tabellen och därigenom haft en lugn och behaglig vår - i stället för omedelbar degradering, kvalserie eller liknande.

Upp till bevis, Brynäs!

Bryt trenden eller bli ytterligare ett exempel i jumbostatistiken.

Jumbolagens målstatistik 1975-2002

Tomas Ros