Äntligen, Henriksson

”Skönt - nollan är ju trots allt kryddan i målvaktslivet”

HOCKEY

LULEÅ

Stormatcherna har varit många i vinter. Men i går fick Daniel Henriksson äntligen hålla nollan.

– Skönt! Nollan är ju trots allt kryddan i målvaktslivet, säger ”Hento” efter segern över Södertälje.

Henrikssons mogna målvaktsspel har gjort att ingen numera saknar Jarmo Myllys. När Luleå Hockeys målskytte klickat har "Hento" visat en imponerande jämn formkurva och hans namn har nämnts i landslagsdiskussionerna.

– Jo, det har fungerat bra hela säsongen. Men nollan är något speciellt och den lilla extra kryddan har jag saknat tidigare under säsongen. Jag har varit nära ett par gånger i vinter, men alltid tvingats släppa in någon puck på slutet. Nu var det äntligen vi som fick de enkla målen.

Daniel Henriksson och tvåmålsskytten Hans Huczkowski var de två stora matchvinnarna mot Södertälje i går då Luleå äntligen gjorde fler än tre mål hemma i Coop Arena.

”Hento räddade oss”

– Det var helt klart ”Hento” som räddade oss i första perioden. Då var han grym, säger Hasse, som själv gjorde 3–0 med ett tungt skott i spel fem mot tre och 4–0, ett mål som definitivt knäckte Tälje.

Men frånsett Huczkowskis två mål fortsätter måltorkan för Luleås forwards. Backarna har gjort sju av de senaste nio Luleåmålen. Luleås interna målliga leds av backen Petter Nilsson, åtta fullträffar.

– Det spelar mindre roll, säger Hasse. Vi spelar en annan hockey nu, en totalhockey, och det betyder att backarna ska fylla på i avslutningarna. Det är bara en fördel att fler känner sig delaktiga.

Var det här vändpunkten för Luleå?

– Det återstår att se. Det var i varje fall skönt med en rejäl seger, en trepoängare. Vi var ju i ungefär samma situation i fjol, men då kändes det oroligare. I år har vi en mer harmonisk känsla trots missflytet.

Luleås viktiga vecka med fyra hemmamatcher under åtta dagar kan ge ett lyft upp till en slutspelsplats.

– Vi kan slå alla lag i den här serien, säger Daniel Henriksson. Och även om det är rekordtätt mellan matcherna är det inga problem att tända om.

Åke Åkerlund