Dags för rannsakning, LHC

HOCKEY

LINKÖPING

Publiken i Stångebro ishall hyllar sina hjältar - trots att miljonbygget Linköping HC håller på att rasa samman.

Det kallas hjärta.

Ett ord spelarna också borde lära sig.

Det söks fel, det söks förklaringar och - i vissa fall - ursäkter. Tränaren Mats Weiderstål går till angrepp på hockey-Sverige i matchprogrammet och även media får sig en släng av sleven.

Men faktum är att:

1. Linköping gjort en miljonsatsning.

2. Nyförvärven är - var i alla fall - i landslagsklass.

3. LHC ligger näst sist i tabellen.

Tre faktorer som inte går att bortförklara och som pekar på att det vore på sin plats med lite självrannsakan. För vill man vara med i toppen - som Linköping siktar på - måste man tåla att bli granskat och det blir klubben just nu.

Klart är i alla fall att allting inte står rätt till.

Var är harmonin?

Det saknas harmoni i laget och en förklaring är den senaste tidens turbulens. Tränaren Mats Weiderstål har redan sagt upp sig en gång och lagkaptenen Stefan Gustavson har lämnat Linköping och flyttat hem till Stockholm.

Någonting är väldigt sjukt i föreningen.

Redan förra säsongen borde de styrande med ordföranden Christer Mård i spetsen reagerat. Plötsligt dök det upp ett brev, som i det närmaste omyndigförklarade Torgny Bendelin som då styrde skutan tillsammans med Mats Weiderstål. I det stod det att 23 av 25 spelare ville ge honom sparken. Dessutom var brevet undertecknat "en spelare" och innehöll detaljerad information, som bara personer i föreningen hade insyn i.

Bendelin blev kvar och fortsatte säsongen ut. Inget konstigt med det, eftersom Bendelin är en duktig tränare, men en förening som måste kommunicera på det viset har ett och annat att lära sig om elitverksamhet.

Se över alla poster

Föreningen har spenderat miljoner på nyförvärv och nästan alla har varit misslyckade, men att lägga hela skulden på dessa vore alldeles för enkelt. Linköping har fått ett lag och ett lönekonto värt elitserien, men klubben är inte byggd från grunden och det vore en idé att se över folket på kansliet också.

Och så var det det där med hjärta.

Det är svårt att finna harmoni i ett ihopköpt lag och det saknas spelare i Linköping som brinner för föreningen.

Inte en enda gång i går mot HV 71 slängde sig en LHC-spelare för att stoppa pucken.

Det krävs vilja och mod för att vinna.

Linköping ska investera i en ny hall för 247 miljoner kronor. I väntan på att spelarna ska tända och spela med glöd och hjärta får den trogna publiken nöja sig med tanken på att få värma sig i Stångebro Arena.

Ännu ett miljonbygge.

Andra lag som värvat - och blivit hatade i hockey-Sverige

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM