”Alla vill att vi förlorar”

Nye lagkapten Thomas Johansson om krisen i Linköping - efter ännu en förlust

HOCKEY

LINKÖPING

Näst sist i tabellen och med en huvudtränare som säger upp sig mitt under en match. Med en lagkapten som slutar och en avlöningslista som många klubbar bara har råd att drömma om.

Linköping är ett lag i kris.

- Det känns som det är vi mot övriga hockey-Sverige. Alla önskar det ska gå åt helvete för oss, säger lagkaptenen Thomas Johansson.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Linköping försökte och försökte - men HV 71 hade inga större problem att trycka ner östgötarna ännu djupare i krisen.

Bara två segrar på de tio senaste matcherna. Nej, resultaten - den senaste tiden - och tabellplaceringen är ingen kul läsning för hårdsatsande Linköping.

Problemen har inte passerat obemärkt.

Varken i klubben eller hos omgivningen.

Tränaren Mats Weiderstål skriver i programbladet:

"Det formligen vimlar av skadeglada människor i hela landet. I många andra elitklubbar njuter man mycket mer av våra problem än man skulle göra över andra konkurrenters problem" Bland de flesta hockeyintresserade utanför Linköping är skadeglädjen gigantisk".

Thomas Johansson - som är nybliven lagkapten sedan Stefan "Myran" Gustavson kastade in handduken - har också känt av vibbarna.

- Så är det naturligtvis. Vi har varit lite kaxiga och det får man inte vara. Många njuter, säger han.

Och skrattar till.

Han konstaterar att han kan ta sådant och tror inte det påverkat Linköpings katastrofala novembermånad.

- Tvärtom, det här har svetsat oss samman. Nu är det vi mot dom, liksom. Bryr mig inte så mycket om vad folk tycker och tänker, säger Thomas Johansson.

Lyckades bättre i AIK

Han är själv en av miljonbitarna i LHC:s pussel - en miljonbit som inte svarat upp till de gigantiska kraven som ställts på de namnkunniga nyförvärven inför den här säsongen.

- Det kanske inte har gått lika bra som i AIK, men här har jag en lite annan roll. I AIK fick jag otroligt mycket istid och då syns man mer, även om man förlorar, säger Thomas Johansson.

I går gjorde han - liksom hela Linköping - en hyfsad insats. Men att det är ett lag i kris syns på isen.

Självförtroendet är kört i botten.

- Precis som många gånger tidigare så började vi bra, för att sedan spela lite sämre och till slut tappa allt. Vi skulle behöva lite flyt just nu, säger LHC:s lagkapten.

Bakåt har laget varit tunt - trots backförvärv som Johansson, Janne Mertzig och Andreas Pihl.

- Ibland får vi där bak oförtjänt mycket kritik. Man är ju fem där ute och det görs misstag överallt på isen, misstag som gör att det blir baklängesmål. Det behöver inte alltid vara vi backar som klantar oss, säger Thomas Johansson.

Guldsnacket har tystnat

LHC har släppt in flest mål i hela elitserien och framåt har det inte heller fungerat.

Tabellplaceringen är därför logisk.

- Men än har vi inte gett upp. Det hade varit betydligt jobbigare om det inte hade varit så många omgångar kvar. Nu har vi tid på oss att rätta till misstagen, säger Thomas Johansson.

Klart är i alla fall att Linköping - som innan serien pratade om slutspel och till och med SM-guld - är långt ifrån det lag det borde vara.

Inte minst med tanke på laguppställningen.

Och lönelistan.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM