Förbundsbasen vill ha fler matcher

Går emot Hardy Nilsson

HOCKEY

Förbundskaptenen vill ha färre omgångar i elitserien.

Förbundsbasen fler.

- Det är väldigt många som har åsikter om det här och vi måste lyssna på alla innan vi fattar ett beslut som gynnar svensk ishockey, säger Kjell Nilsson.

Ishockeyförbundets färske ordförande kastade sig in i debatten i går, när han i Radiosporten förespråkade en utökning av elitserien till 14 lag.

Nilsson föreslår att derbygrupperna spolas och att alla lag möter varandra fyra gånger, totalt 52 matcher.

Samtidigt vill Hardy Nilsson, förbundskaptenen, ha färre matcher för att kunna ge mer tid åt landslagets samlingar.

- Jag är tveksam till förslaget eftersom det blir svårt att få in alla landskamper, säger han till Radiosporten.

"Lyssna på alla"

Kjell Nilsson utvecklar sitt resonemang för Sportbladet.

- Utökar vi elitserien till 14 lag så klarar lagen och spelarna säkert av två matcher till. Hockeyligan vill i alla fall inte spela färre matcher.

Men vem fattar ett sånt beslut? Kan förbundet köra över Hardy Nilsson och landslagschefen Clas-Göran Wallin i en sån här fråga?

- Vi för en dialog med dem och respekterar deras åsikter. Vi vill hålla i ihop familjen, men måste lyssna på vad alla har att säga.

Kjell Nilsson forstätter:

- Det finns ju så oerhört många punkter att ta hänsyn till. Ska vi ha en stängd liga? Ska alla lag tvingas ha juniorer med i laguppställningen? Hur många utlänningar ska vi tillåta? Ska det finnas ett lönetak? Det är frågor klubbarna själva måste ta tag i.

- Men framförallt kan vi inte fatta några beslut innan vi vet hur många klubbar som klarar av elitlicensen.

Slut med dispenser

Till säsongen 2004-2005 kräver ishockeyförbundet att samtliga klubbar i elitserien och allsvenskan ska ha en ordnad och balanserad ekononomi.

De som inte klarar kraven petas helt enkel ned i seriesystemet.

- 17 av 24 allsvenska lag spelar just nu på dispens från de här reglerna. Men vi kommer inte att ge fler dispenser i framtiden. Klubbarna måste helt enkelt klara de krav vi ställer, säger Kjell Nilsson.

Just nu arbetar förbundet med ett förslag, som ska ligga färdigt i slutet av januari, där alla kraven preciseras.

Redan till nästa säsong är dock inga förändringar i elitserien eller allsvenskan aktuella.

- Nej, men när klubbarna vet vad de ska klara för krav finns det ingen återvändo. Och då är det också lättare för oss att gå vidare med hur serierna ska se ut. Om inte tillräckligt många klarar kraven kan det bli en elitserie med 14 lag och kanske en rak allsvenska med 14, 16, 18 eller 20 lag, säger Kjell Nilsson.

"Det går för trögt"

Nilsson, som ersatte Rickard Fagerlund som ordförande i somras, är också självkritisk till ishockeyns ständiga debatt om hur seriernas utseende.

- Jag har uppfattningen att det ibland går för trögt i beslutsfattandet. Visst, det tar nåt år att förändra allt, men nu har vi kommit till en punkt där vi måste bestämma oss hur vi bäst utvecklas svensk ishockey, säger han.

PeO Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM