”Spelarna är in i helvete lata”

Fagerlund vill ha bättre tränade lirare: Vi är på väg motsvensk hockeys undergång

1 av 2
HOCKEY

Tre Kronor misslyckas, Småkronorna misslyckas och de yngre juniorerna misslyckas.

Nu kan inte förre förbundsordföranden Rickard Fagerlund, 65, hålla tyst längre.

- Svenska hockeyspelare är så in i helvete lata. Till och med jag som pensionär har bättre testvärden, säger han.

Nyligen avslutades junior-VM i Kanada och för svensk del blev det ett nytt, smärtsamt fiasko. Småkronorna höll på att ramla ur a-gruppen, men laget lyckades besegra Vitryssland i en jämn och tät match - och slutade åtta i turneringen.

- Vi är definitivt på väg mot svensk hockeys undergång. Om vi inte gör någonting snabbt sjunker skeppet och vi står förvånade och tittar på, säger Rickard Fagerlund till Sportbladet.

Dålig inställning

Han är kritisk till ishockeyspelarnas inställning till sin idrott. Som underlag har han bland annat testvärden gjorda på Bosön.

- Dom är skrämmande och bevisar med all önskvärd tydlighet att spelarna tränar alldeles för dåligt. I så kallade "Coopertest" ligger vi långt under skamgränsen, säger Rickard Fagerlund.

Siffrorna Sportbladet tagit del av ger Fagerlund rätt. Testvärdet i ett så kallat "Coopertest" ska vara 60 eller högre, men inget av våra tre juniorlandslag lyckas komma upp i den siffran.

Bekvämlighetsflagg

"I hockeyns träningslära (IFT 2, sid 33) bedöms ett värde under 60 som oacceptabelt", står det i bedömningen.

- Och det gäller inte bara juniorlag, utan alla lag, även seniorer. Alla seglar under bekvämlighetsflagg. Jag skyller inte bara på spelarna, även tränarna och klubbledarna är skyldiga till att vi är på väg att tappa allt, säger Rickard Fagerlund.

Han konstaterar att svenska spelare och tränare är för lata.

Många matcher?

- Många skyller på att det är så många matcher, men vad då? Alla är ju heltidsproffs och borde kunna träna två timmar om dagen, oavsett matcher. Sedan skyller alla på att dom har familjer, men det köper jag inte. Dom har 22 timmar kvar av dygnet att umgås med sina nära och kära.

- Men det är så svenskt. "Jag blir så trött av att träna, det är så jobbigt", suckar spelarna. Men det är ju det som är meningen.

- Man ska bli trött av att träna, har inte alla förstått det?

Rickard Fagelund konstaterar att en svensk ishockeyträning i dag knappt är värd namnet.

- Vi tränar teknik och olika spelsystem, det gör vi, men vad mer? En utredning som gjorts visar att en spelare under ett en timme långt träningspass bara får 14 minuters effektiv träning. Resten går åt till att vänta, förstå övningar och sitta på bänken när laget spelar tvåmål, säger Fagerlund.

1996 var han med och sjösatte ett projekt för att göra svensk hockey bättre. Totalt pumpade hockeyförbundet in 45 miljoner kronor och resultatet har blivit tvärtom.

Svensk hockey har blivit sämre.

Är delaktig

- Varför jag nu går ut och tar tag i debatten är att jag också känner mig delaktig i misslyckandet. Pengarna som satsades har inte alls gett det vi hoppades på och då måste någonting vara fel, säger Rickard Fagerlund.

Det är inte första gången han är kritisk till hur svenska ishockeyspelare tränar.

För 13 år sedan, 1990, skrev han ett brev till var och en av de tolv elitserietränarna och det blev ramaskri.

- Jag hoppas att alla reagerar nu också, för svensk hockey är på väg åt helvete, säger Rickard Fagerlund.

Han har varit anonym sedan han klev av jobbet som ordförande i somras.

Men nu kan Rickard Fagerlund inte hålla tyst längre.

Är svenska hockeyspelare för dåligt tränade?

Juniorlandslagens testvärden

Landslagens resultat den här säsongen

Patrik Thornéus