Finnkampen

Norrena vann målvakts- matchen - och tog Frölunda åter till serieledning

1 av 3 | Foto: RALF BERGMAN
Kimmo Kapanen Skott: 33. Räddningar: 32. Räddningsprocent: 96,9. Straffräddningar: 1. Kommentar: Kapanen gjorde en ny kanonmatch men fick ge sig i straffläggningen. Visade att han vill behålla sin landslagsplats. Inga stora misstag, men borde kanske åkt ut för att skära av vinkeln vid Frölundas ledningsmål.
HOCKEY

TIMRÅ

Timrå mot Frölunda - giganternas kamp.

Och målvakternas.

Fredrik Norrena, Frölunda vann finnkampen knappt på poäng men hyllade Timrås Kimmo Kapanen efteråt.

- Han gjorde en kanonmatch och det var tillfälligheter som avgjorde.

Seriefinalen mellan Timrå och Frölunda slutade 1-1 efter ordinarie tid.

Den kunde lika gärna slutat 7-7.

Men två finska målvaktsjättar ville annat.

- Det var svettigt i dag, speciellt i den första perioden, flämtar Frölundas matchhjälte Fredrik Norrena efter matchen.

Jo, Norrena hade en del att bestyra när Timrå trummade på för kung, fosterland och fortsatt serieledning den första kvarten. 11 räddningar (totalt 27) varav tre i den högre skolan. Sidledsförflyttningen med tillhörande benparad på Per Hallins skott i power play var i kategorin "omöjliga räddningar".

"Flöt på bra"

Norrena:

- Det flöt på bra, jag hade god hjälp av backarna hela tiden. Synd att det inte höll hela vägen för oss.

För Per Hallin skulle få sin revansch. Efter 15.09 i den tredje perioden tvingades Norrena kapitulera. Timrås center Toni Koivunen sköt, Norrena räddade, men pucken studsade olyckligt på ett Frölundaben i röran framför målet. Öppet mål för Hallin och kvitterat, 1-1.

- Där hade jag lite oflyt. Skönt ändå att vi vann på straffar, säger Norrena som inte var sen att hylla kollegan i Timrås mål, Kimmo Kapanen.

- Han spelar med stort självförtroende och visade i dag att han är en av seriens bästa målvakter.

Räddade 32 skott

Kapanen räddade 32 skott men tvingades vittja nätet två gånger under den avgörande straffläggningen. Först från Peter Ström och sedan när veteranen och slitvargen Niklas Andersson lirkade in pucken mellan benen på den 28-årige landslagsmannen.

- Det var kul att lira i dag. Det kändes som om det redan var slutspel, säger Kapanen som inte verkade allt för nedstämd över förlusten.

Kapanen har vaktat målet i 32 av Timrås 34 matcher denna säsong och är förstås obestridd målvaktsetta hos överraskningslaget från norr. Till skillnad från Norrena som kämpar febrilt med superlöftet Henrik Lundqvist om platsen i Frölundas kasse.

- Så är det och konkurrensen sporrar naturligtvis. Men visst är det jobbigt att stå vid sidan om, medger 29-åringen innan han hastar in för att duscha.

I går var Norrena hjälte.

När Frölunda möter Malmö på lördag kan han sitta på bänken igen"

Konstantin Foussianis ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM