Skönt med folk som ryter till - men jag tror att han har fel

HOCKEY

Jaa, det är ju skönt med folk som ryter till ibland.

Problemet med Rickard Fagerlund brukar vara att ju högre han ropar, desto färre är det som lyssnar.

Den här gången lyssnade i alla fall jag.

Och jag tror att han har fel.

När han säger att svenska ishockeyspelare är "in i helvete lata" tar han i så golfbyxorna spricker.

Det är dom naturligtvis inte.

Hockeylirarna är möjligen bortskämda av för hög status, för bra betalt, för många ryggdunkare, för mycket beröm i media och för många vackra damer som slänger sig på rygg så fort de ser nån som kan skjuta ett slagskott.

Ingen svettig orienterare med testvärlden i världsklass blir igenkänd på Spy Bar.

Ingen maratonlöpare med en syreupptagningsförmåga som spränger maskinerna på Bosön kan åtnjuta hockeystjärnornas alla privillegier.

Men lata?

Näe, det köper jag inte.

De lever för hockeyn

Hockeyspelarna tränar idag så mycket som det går utan att vara slavar i nån slags Tichonov-armé.

Skydd på. Skydd av. Skydd på. Skydd av. Fysik, skridskoåkning, teknik, taktik. Varenda dag, år ut och år in, utom ett par veckor på sommaren. Plus resor och matcher stup i kvarten.

Så pågår det i stort sett sen spelarna lämnar den första skridskoskolan i knatteåldern.

De som spelar hockey lever för hockeyn.

Lata?

I helvete heller.

Fagerlund borde ta klivet in i ett omklädningsrum i dag och se efter hur hockeyspelarnas kroppar ser ut jämfört med...säg tjugofem år sen.

Det är svällande muskler, ben som telefonstolpar, överkroppar som bodybuilders. Han skulle nog passa sig väldigt noga för att kalla dessa spelare för lata efter det. Framför allt skulle han inte babbla om testvärden på Bosön.

För att lira hockey behöver man inte ha kondition som Gunde Svan.

Det är så många andra faktorer som spelar in i detta mångfasetterade spel.

Inte minst talang och gnuggande av specialdetaljer.

Kom inte och snacka om syreupptagning med Brett Hull.

Inte med Stefan "Skuggan" Nilsson heller.

Ändå har vi de senaste dagarna sett hur två stora idrottsmän kan göra skön konst av sin sport enbart genom - talang.

Såg ett målkollage av Brett Hull i veckan och blev för sjuttionde gången helt knäckt av hans skottförmåga. Det är ruggigt att se. Det bara smäller.

Perfekt tajming, perfekt precision. Armar som sväller av muskler, ärvda av pappa Bobby, och ett alldeles grymt målsinne.

Att han sen knappt orkar åka skridsko längre och aldrig har brytt sig om att jobba bakåt har liksom ingen betydelse. Vaddå Bosön? "Det HÄR är min talang för det här spelet, take it or leave it!"

Fantastisk känsla

Och i går skådade jag Luleås "Skuggan" Nilsson slå några helt fantastiskt känsliga passningar i den härliga matchen mot Timrå. Hur mycket måste han inte ha tränat för att få dessa känsliga handleder och den suveräna blicken?

Inte på en testcykel på Bosön, i alla fall.

Det är alltså viktigare att jaga naturlig talang än konditionsfenomen. Såna killar som utvecklat sina egna färdigheter, en dribblande Krobbe Lundberg på en frusen isplätt i Skellefteå eller en Kenta Nilsson , tränandes slagskott mot en vägg i Ösmo.

I dag är allt så uppstyrt av ombonade ishallar och bokade träningstider och tränare som ska ha grabbarna att åka mellan koner att spontaniteten försvinner.

Dessutom visar alla undersökningar att hockeyn har blivit en sport för den övre medelklassen, där endast de välbeställda har råd att låta ungarna vara med.

Det är mycket möjligt, för att inte säga troligt, att hockeyn tränar alldeles fel i dag. Men kom inte och säg att spelarna är lata.

De följer bara de instruktioner som hockeyns styrande och samhället i sig självt ställt upp.

Inget ont om innebandyn

Sen en annan sak:

Fagerlund, som hållt käften väldigt länge nu, har mig veterligen aldrig sagt ett ont ord om innebandyn.

Men jag sa redan för flera år sen att hockeyn ska vara beredd på att massor av bolltalanger kommer att försvinna till innebandyn. Den sporten kräver inte lika mycket utrustning och besvär och styrketräning och tränare som kör start-och-stopp med tidtagarur i handen.

Jag vet inte om man därför kan påstå att innebandyspelare är lata. Men det visar åtminstone att det är rätt jobbigt att träna hockey.

Peter Wennman