Bästa matchen på länge – men det finns frågetecken kvar

HOCKEY

Det var en av de mest sprakande elitserieperioder jag sett på flera år.

Luleå vände 0–3 till 4–3 i andra perioden mot Timrå, det var 133 utvisningsminuter, blod, svett och dårar.

Då tänker jag på Christian Sjögrens fula tackling på Luleås Tomas Berglund, som blödande fick lämna isen.

Annars var det strålande reklam för spelet hockey uppe i Coop Arena i Luleå.

Men jag har sedan länge upphört att förvånas över elitseriens underhållningsvärde 2002/2003.

Det är högre än på många, många år.

Bara under den andra perioden mellan Luleå och Timrå hände mer, än det gjorde på tre, fyra omgångar i fjol.

Det var kamp, det var fysisk hockey, det var slagsmål och det var snygga mål och briljanta framspelningar av Stefan ”Skuggan” Nilsson.

Enda plumpen var Christian Sjögrens fula tackling bakifrån på Tomas ”Bulan” Berglund.

Bulan är inte Guds bästa barn på isen, men någon måtta får det vara.

Sjögren körde in armbågen i nacken på Bulan och tryckte in honom med huvudet före i sargkanten.

Jag vet att det är väldigt svårt för en hockeyspelare att bedöma den typen av situationer och att Sjögren förmodligen inte hann analysera läget, då Bulan stannade upp och Timråspelaren hade en tiondels sekund på sig för att ta ett beslut.

Nu valde han fel.

Det borde betyda några matchers avstängning i avskräckande syfte. Det är dessutom den typen av tacklingar som får föräldrar att tänka både en och två gånger innan de skickar ungarna till knattehockey.

Sjögrens dubbla matchstraff, han fick 5+20 för slagsmålet med Fredrik Svensson efteråt också, precis som för tacklingen, bidrog till att det blev 133 utvisningsminuter i andra perioden.

Jag vet inte om det är nytt elitserierekord, då den typen av statistik inte finns tillgänglig, men i NHL är rekordet 372 utvisningsminuter på en period.

Det var när Los Angeles och Philadelphia möttes i en match 1979. Då utdömdes totalt sexton matchstraff i första perioden.

Luleå vände 0–3 till 6–3, men jag måste ändå beundra Timrå. De är inte indragna i någon streckstrid, de är klara för slutspel och tvåa i tabellen.

Men mätta?

Nä. Timråspelarna har elitseriens största hjärtan.

Alla 23.

Det finns fem stora frågetecken i elitserien just nu:

1. HV:s djupa formsvacka.

HV 71 rivstartade säsongen och ledde serien långt in på hösten, innan raset började. Nu är smålänningarna ett av elitseriens formsvagaste lag. Ny förlust mot Brynäs i går och Harald Lückner måste vända trenden. HV hotas faktiskt att dras in i streckstriden.

Mitt tips:

Svårt, svårt. HV:s problem är att de inte gör mål på chanserna. Det känns ju inte direkt osvenskt. Gör som Brynäs – kalla in några mentala rådgivare som kan lösa knutarna. Eller försöka åtminstone.

2. Modos tränarkris.

Sedan Modo kickade Jim Brithén har laget bara tagit tre av 18 möjliga poäng. Nye förstetränaren Pirro Alexandersson har klara problem och förlusten i den viktiga streckmatchen mot Leksand i går – hemma dessutom – förvärrade krisen.

Mitt tips:

Jag håller med Curt Lundmark. Kalla in Kent Forsberg som bollplank i båset. Även om det är mer golf än hockey för Kent numera, har han kunskapen och erfarenheten att kunna stötta ensamme Pirro.

3. Malmös bortaspel

En enda bortaseger på ordinarie tid på hela säsongen. Mif-spelarna klarar inte av att vara hemifrån. Ny förlust mot Färjestad i går, trots att skåningarna vann skotten. Alla lag är bättre hemma än borta, men i Mifs fall är det extremt stor skillnad.

Mitt tips:

Per Bäckman har inte mycket att laborera med, men en stor orsak till Mifs misslyckande är att målvakten Andreas Hadelöv inte varit bra. Bäckman borde sätta mer press på Hadelöv och låta Robert Borgqvist stå fler matcher. På bortaplan verkar man ändå inte ha något att förlora.

4. Södertäljes tomgång

SSK:s maskineri hostar igång då och då, bara för att självdö några matcher senare. Det är alldeles för ojämnt i ett så bra lag på papperet. Nye tränaren Timo Lahtinen har en seger på tre försök. Och då tillhör ändå målvakten Rolf Wanhainen en av elitseriens bästa.

Mitt tips:

Timo måste få igång lagets etablerade stjärnor. De kan inte tillåtas spela bra bara varannan match. Bänka de etablerade spelare som glömt hjärtat hemma och kasta in några hungriga juniorer.

5. Ska Brynäs jaga ikapp?

Ett positivt frågetecken till sist. Brynäs har smugit från sistaplatsen och skuggar nu Modo ovanför nedflyttningsstrecket. Frågan är om Brynäs är ett slutspelslag när serien är färdigspelad.

Mitt tips:

Gör ingenting. Brynäs är inne i en positiv trend, laget kan bli vårens Timrå. Utdömda i höstas och redan klara för kvalserien i de flestas ögon. Nu kan de spela helt utan press eller förväntningar. Det är redan drömläget. Jag tror faktiskt Brynäs tar sig ända till slutspel innan det hela är över.

Svenska hockeyspelare kan inte göra mål, heter det.

Men samtidigt är en svensk världens målfarligaste spelare just nu.

Markus Näslund gjorde sitt 29:e och 30:e mål för säsongen natten mot torsdag.

Så det är bara för förbundets utbildningschef Tommy Boustedt att sätta sig på planet till Kanada, ta med sig en videokamerna och spela in en instruktionsfilm.

Näslunds målskola.

Kopiorna skickas sedan ut till landets samtliga föreningar.

ARTIKELN HANDLAR OM