Här skyddas domarnas liv

”Ska man göra detta med livet som insats? Är det värt det?”

HOCKEY

JÖNKÖPING

Ulf Rönnmark, 36, dömde matchen mellan HV 71 och Modo under dödshot och hård polisbevakning.

Han är en av fem huvuddomare i elitserien som fått brevet hemskickat.

– Ska man göra det här med livet som insats? Frågan är om det är värt det, säger Ulf Rönnmark till Sportbladet.

Foto: Peter Widing
HOTAD, BEVAKAD, INTERVJUVAD Fem domare i elitserien har fått mottaga brev med dödshot. Brevet kommer från någon som vill att domarna ska börja döma mer till Linköpings fördel. I går fick domarna i elitserien extra polisskydd på grund av breven.

Ulf Rönnmark har haft en tung dag på jobbet. Efter lunch tog han bilen från Stockholm, träffade förbundets tävlingsansvarige Lars G Karlsson i Linköping – som haft krismöte med ledningen i LHC – och därefter fortsatte de tillsammans till Jönköping och Kinnarps Arena.

Där väntade uniformerade och civilklädda poliser på kvällens huvuddomare.

– Klart det är otäckt. Som funktionär får man alltid utstå en del skit, men när man får rena dödshot, ja, då har det definitivt gått över gränsen, säger Ulf Rönnmark.

Välformulerat brev

I måndags fick fem huvuddomare i elitserien brev, poststämplade i Linköping, hem i brevlådan (en kopia skickades även till Sportbladet).

I mycket hotfulla och välformulerade meningar förklarar en grupp – som kallar sig ”Utbrytarligan i LKPG” – att om de utpekade domarna i fortsättningen inte dömer till Linköpings fördel kommer de att råka illa ut.

Breven överlämnades direkt till polisen.

– Det handlar om mycket allvarliga hot och vi är givetvis skakade som grupp. I går (efter att hotbreven blev kända) hade vi ett telefonmöte och bestämde oss för att köra dom här två matcherna (HV 71–Modo och Frölunda–Linköping) som vanligt. I morgon (läs: i dag) ska vi ha ett nytt möte och då får vi se vad som händer, säger domarbasen Peter Andersson – själv polis.

Ökad säkerhet

Även rikskriminalen i Stockholm har kopplats in och det visar att polisen tar hoten på största allvar.

– Klart det otäckt. Dom som skickat breven har ju till och med besvärat sig med att ta reda på var vi bor. Man kan inte bara blunda, även om man vill, säger Ulf Rönnmark.

Redan ett par timmar innan matchen i Kinnarps Arena var polisen på plats och gick igenom säkerhetsrutinerna. Bland annat tittade man på hur domarna bäst kunde skyddas på väg ut och in i omklädningsrummet.

Fem poliser eskorterade domartrion.

Rönnmark tveksam

– Klart jag funderade en del innan jag bestämde mig för att åka hit. Framförallt har min familj, sambo och andra anhöriga, tagit illa vid sig och dom undrade om det verkligen var värt det? Men samtidigt älskar jag hockey, en bisyssla jag verkligen tycker om och brinner för, säger Ulf Rönnmark, som tillvardags är avdelningschef på ett stort mediaföretag i Stockholm.

Har hotats förut

Ulf Rådbjer – som dömde matchen i Göteborg i går – har inte fått hotbrevet hemskickat, men även han hade extra bevakning.

– Det är obehagligt, eftersom man inte vet vad det handlar om för grupp. Tyvärr är det inte första gången, säger han.

– Under mina sju år som domare har jag blivit mordhotad fem-sex gånger. Bland annat har nära anhörig till mig fått vita nejlikor hemskickade. Men det har aldrig hänt att så många samtidigt blivit hotade till livet.

Ulf Rådbjer är också polis i det civila och konstaterar:

– Man vet aldrig när folk gör allvar av hoten. Och som domare är man väldigt oskyddad. Hade vi haft samma skydd på arenorna som jag har tillvardags som polis skulle man aldrig behöva vara orolig.

Krismöte i dag

I dag ska svenska ishockeyförbundet diskutera domarnas situation och domarna ska också ha krismöte under dagen.

– Får jag en match i Linköping vet jag inte om jag skulle vara så sugen att döma där. Jag tror att många resonerar likadant. Men som sagt, vi ska prata om det här som grupp och vi vidtar åtgärder som grupp, säger Ulf Rönnmark.

Flera domare i svensk idrott som har blivit hotade till livet de senaste åren

Patrik Thornéus