Sjögren stängs av nio matcher

Disciplin- nämnden: Tacklingen var avsiktlig

HOCKEY

io matchers avstängning blev straffet för Timrås Christian Sjögren, efter den brutala armbågstacklingen mot Thomas ''Bulan'' Berglund i Luleå den 9 januari i år.

- Det är bra att man markerar att sånt här inte ska förekomma. Längden på straffet har jag ingen uppfattning om, säger ''Bulan''.

Foto: Ralf Bergman
Sjögren.

Disciplinnämnden fattade sitt beslut på onsdagsförmiddagen.

- Vi tycker det är en sträng påföljd, och ser allvarligt på det som hände i Luleå, säger Martin Holmgren, nämndens ordförande.

- Vi har satt påföljden på en nivå som vi inte varit i närheten av tidigare (för den här typen av förseelser), säger han.

Christian Sjögren fick dubbla matchstraff efter sin armbågstackling mot ''Bulan'' i andra periodens slut när Timrå mötte Luleå borta.

Han straffades dels för armbågstacklingen, dels för det slagsmål han blev inblandad i efter attacken mot ''Bulan''.

Omdömet klickade

Armbågstacklingen kom i ett skede när det var irriterat bland Timråspelarna. Hemmalaget hade hämtat upp ett 0-3 underläge under perioden.

Omdömet klickade när Sjögren kom med fart bakifrån och klippte till med armbågen mot ''Bulans'' huvud.

Luleåspelaren for med huvudet före in i sargen och fördes sedan blödande av isen.

- Jag fick sy några stygn, men fick ingen hjärnskakning. Som tur var stod jag ganska nära sargen när smällen kom, annars hade det kanske gått värre, säger ''Bulan''.

Ishockeyförbundet disciplinnämnd skriver i sin dom att ''själva armbågstacklingen är en medveten handling och Sjögren borde ha insett den uppenbara risken för skada i det läget. Tacklingar mot huvudet och särskilt sådana som sker i anslutning till sargen, är generellt av farligt slag''.

Inte avsiktligt

Sjögren har för sin del har anfört till nämnden att han inte hade för avsikt att skada eller märka Luleåspelaren och att det var många olyckliga omständigheter som gjorde tacklingen värre än vad som var menat.

Timrå tränare Kent Johansson tycker domen var för hård.

- Jag tycker det var lite väl hårt, men vi kommer att respektera nämndens beslut, säger Johansson.

- Jag tar inte Sjögren i försvar, men det var många olycklig omständigheter som låg bakom. Jag förutsätter att nämnden i framtiden dömer på samma sätt i liknande ärenden, säger Johansson.

Christian Sjögren är nu avstängd från allt ishockeyspel till och med den 11 februari. Det innebär totalt nio matchers avstängning. Nästa elitseriematch Sjögren får spela blir mot Frölunda borta den 13 februari.

Beslutet kan överklagas av både den anmälande och den bestraffande parten inom de närmaste tre veckorna.

TT