Småland ska fixa festen - i Stockholm

1400 HV-fans kommer till Johanneshov

HOCKEY

19 januari 2003 är tiden för Smålandsupproret.

Platsen: Johanneshovs Isstadion.

1400 ditresta HV71-supportrar ska ge Järnkaminerna en match.

Och Stockholms-hockeyn en publikfest.

Den 2:e november passerade 35 supporterbussar genom Jönköping. Djurgårdens fotbollssupportrar var i Borås och såg sitt lag vinna SM-guld. Då väcktes en idé bland HV71-fansen.

- Då sa vi att "det där kan vi också greja", berättar Johan Hjortås, en av arrangörerna för Smålandsupproret.

Ville till Göteborg

- Vår första tanke var att åka till Göteborg men Frölunda började genom sina framgångar sälja ut Scandinavium. Få arenor kan ge bortalagets supportrar så många biljetter så det fick bli Stockholm.

När Djurgården tar emot HV71 på söndag kommer 1400 Jönköpingsstrupar att skrika sig hesa på Hovet. Och det hade kunnat bli fler.

- I november delade vi 500 flygblad i Kinnarps Arena. Redan efter fem hemmamatcher hade vi fått ihop 1300 personer. I slutet av december gick de sista 50 biljetterna - sammanlagt är vi 1400 som åker i 28 bussar, säger Hjortås.

Äntligen hockeyfest

Ishockeyn i Stockholm, som vanligtvis skapar lika mycket stämning som en elitseriematch i bordtennis, kommer bjuda på publikfest. Med av salig mix av åskådare.

- Det är en väldig blandning på folket som åker, inte bara "ståplatsmänniskor" utan också barnfamiljer och supportrar som inte går så ofta. På vägen ska de "nya" hinna lära sig ramsorna.

Djurgårdens supportrar antar utmaningen och kommer bidra till feststämning på söndag.

- HV71 ska inte tro att de kan komma till Stockholm och spela inför "hemmapublik". De ska få känna på ruggigt motstånd. Vi ska se till att det blir en fest i Djurgårdens färger, säger Järnkaminernas ordförande Mats Jonsson.

- Vi ska ge Järnkaminerna en god match. På isen vinner vi med 6-3, säger Hjortås.

Johanna Garå