Karuselldags - igen

Tränarryktena har högsäsong - men vi blir inte av med inaveln i svensk hockey

1 av 2
HOCKEY

Malmös Per Bäckman återvänder till Modo, Modos sparkade tränare Jim Brithén återvänder till Linköping och gamle Brynäs-tränaren Roger Melin återvänder till elitserien - och Malmö.

Sägs det.

Förnyelsen i elitserien är total

Inte.

Tränarkarusellen snurrar som aldrig förr. Esko Nokelainen, Mats Weiderstål, Jim Brithén och Hans Särkijärvi har redan fått sparken och ett par huvuden till kan komma att rulla innan säsongen är över. Malmös Per Bäckman och HV:s Harald Lückner står på tur - och kanske Leksands Jarmo Tolvanen.

Men som elitserietränare behöver man aldrig vara orolig. När svensk hockey behöver förnyelse och framgång är klubbledarna lika nytänkande som familjen Flinta. Just nu skriver tränarna kontrakt, med nya (nygamla) klubbar, i största hemlighet. Om de redan fått sparken råder rena guldfebern och elitserieföreningarna kan fritt välja och vraka i godisskålen" Sparken ett år, ett besök hos en annan klubb ett par säsonger och sedan återanställning, är inget ovanligt scenario.

Det handlar om ren inavel.

Hur skulle det se ut om en chef på Ericsson gick till Nokia, fick sparken och hamnade i Motorola och sedan togs till nåder igen av Ericsson? Det händer inte och det är förklaringen till att våra mobiltelefoner ryms i fickan och inte längre håller till i bagageutrymmet på bilen.

Nya idéer

Nej, vad svensk hockey skriker efter i dag är nya idéer och sportchefer som ser längre än till grannklubben eller - de riktigt vågade - till Finland. Varför vågar ingen testa en ryss, tjeck eller transatlant i båset? Bevisligen är deras ligor bättre och även deras landslag har större framgångar i dag. Alla kan inte hitta en mästartränare, men ett guldkorn skulle kunna lyfta en hel förening. Se på TPS Åbo, som tog ryssen Vladimir Jurzinov till Finland på 90-talet. Han förändrade inte bara TPS - utan också finsk hockey i stort med sina nya, fräscha idéer. Ett namn som jag kommer på direkt - och som skulle kunna vara en ny Jurzinov - är Sverigebekantingen Dave King. Han har sagt att han innan han dör vill träna ett elitserielag och nu är han dessutom arbetslös. King fick nyligen sparken som tränare för NHL-laget Columbus Blue Jackets och letar jobb. Han pratar till och med lite svenska - om det nu är språket som är problemet för föreningarna och de fega klubbledarna.

Conny tränare i NHL?

Det är inget fel på den svenska tränarkåren - absolut inte. Tvärtom. Jag tror att en elitserietränare skulle ha mycket att ge i ett NHL-lag. Evensson, Wikegård och "Lill-Kenta" skulle kunde lära trasatlanterna saker som lagbygge och taktiskt tänkande. Men vi måste också vara nyfikna, inhämta kunskaper som finns i Nordamerika - eller varför inte i Ryssland - och blanda ihop deras hockeytänkande med vårt och hitta en vinnande svensk mix.

Som det är nu reser svenska tränare runt i elitserien. Från stad till stad, år efter år och samma gamla vanliga röster ekar i våra omklädningsrum.

Så utvecklar man inte mobiltelefoner.

Och definitivt inte ishockey.

Patrik Thornéus