Elitserien 16 januari 2003: Poliser överallt på arenorna

Ingenting har hänt - förrän nu

HOCKEY

Uniformerade poliser, civilklädda poliser och ordningsvakter nästan överallt inne på arenorna.

Hotbreven mot domarna tas på största allvar.

- Jag hoppas att det här inte är en engångsföreteelse. Vi har länge krävt att säkerheten kring oss skärps, men ingenting har hänt - förrän nu, säger domarbasen Peter Andersson.

I måndags fick fem av elva huvuddomare i elitserien ett brev hemskickat. En grupp som kallar sig "Utbrytarligan Lkpg" hotade med våldshandlingar om inte domarna skärpte sig.

Brevskrivarna misstänks ha anknytning till Linköpings HC.

Höjd säkerhet överallt

I tisdags spelades två matcher odä säkerheten kring domarna var rigorös och i går - när det var full omgång i elitserien - bevakades de randiga på samma sätt.

Varje arena hade höjt bevakningen.

- I flera år har vi påpekat för förbundet och hockeyligan att någonting borde göras. Men det har stannat vi det. Vi har i alla fall inte märkt någon skillnad, säger Peter Andersson.

Tills nu.

- Om det finns någonting positivt med det som har hänt så är det att dom som bestämmer också får upp ögonen för vår arbetssituation. Just nu har vi en mycket bra dialog med alla inblandade.

Peter Andersson samtalar med domarna dagligen för att lyssna av stämningen i gruppen och för att diskutera lösningar.

- Tanken är att vi inom de närmaste dagarna ska kunna presentera en plan för förbundet och hockeyligan om hur vi önskar att säkerheten på arenorna ska vara, säger domarbasen.

Tunnel på isen

Vad vill ni?

- Det finns många olika saker vi vill förbättra. Bland annat så måste vi göra in- och utträdet på isen tryggare. Som det är nu haglar det grejer från läktarna.

I Globen i går rullades en sorts tunnel in på isen när huvuddomaren Christer Lärking och hans linjemän gjorde entré.

- Det är en utmärkt lösning och ett liknande skynke finns redan på många fotbollsarenor. Jag tror att vi måste föra en dialog med fotbollen. Dom har hunnit längre än oss i säkerhetsarbetet.

Mer än tunnel, då?

- Sedan vore det bra om vi fick skydd när vi tar oss till bilarna och ska hem. Det finns många sådana saker som bör bli bättre.

I dag kommer domarna ha ett nytt möte. Bland annat kommer de att diskutera elitserieomgången lördag-söndag.

JÖNKÖPING:

LEKSAND:

GÖTEBORG:

GÄVLE:

STOCKHOLM:

KARLSTAD

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM