Superdansken

Hirsch fick förnyat förtroende och stod pall i Norrlandsderbyt

1 av 2 | Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Peter Hirsch klarade av Luleås hårda press i slutminuterna av slaget om Norrland. Modos superdansk höll nollan och blev stor matchjälte i Örnsköldsvik. "Peter räddade oss i slutet", säger Modo-tränaren Pirro Alexandersson.
HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK

Modo hemmabesegrade Luleå för andra gången den här säsongen.

Matchjälte: Peter Hirsch.

Den danske landslagsmålvakten var säkerheten själv under 60 minuter.

- Det gick riktigt bra och det var sköna tre poäng som vi bärgade, säger Hirsch.

Sedan Pirro Alexandersson tog över som huvudtränare i Modo har Peter Hirsch för det mesta fått agera båsöppnare.

I torsdags fick Hirsch chansen borta mot Linköping sedan finländaren Juuso Riksman drabbats av feber. Hirsch gjorde en bra match och Modo vann med 4-1.

När det sedan vankades Norrlandsderby mot Luleå i Kempehallen i går så fick Hirsch förnyat förtroende, och visst tog han vara på chansen igen.

Hirsch var säkerheten själv och när Luleå tryckte på som mest i slutet så svarade Hirsch för den ena prakträddningen efter den andra.

- Det var Peter som räddade oss i slutet när Luleå tryckte på, berömde tränare Alexandersson.

"En härlig räddning"

Räddningen man minns bäst var när dryga halvminuten återstod. Anders Burström vann en tekning klockrent bakåt till Jonas Rönnqvist som avancerade in från blå och mitt i slottet avlossade bössan. Pucken satt dock inte i nät, utan i Hirschs plockhandske.

- Det var en härlig räddning att få göra. Tycker trots allt att jag hade en ganska behaglig afton. Vi spelade bra och disciplinerat. Det var kanske bara sista tio minuterna som det hettade till några gånger, säger Hirsch.

Modo höll undan och kunde därmed bryta sin negativa trend på hemmaplan.

Modo hade inför gårdagens match tre raka hemmaförluster, samtliga med 3-4 dessutom. Som tur är för Modo så har det tidigare så svaga bortaspelet blivt bättre på sistone. Laget har tagit tre raka vinster på bortaplan, jämför det med bara en seger på 14 försök tidigare.

- Det är jämnt kring strecken i tabellen, varje match är oerhört viktig.

- Jag tycker att vi är lite på gång nu och självklart är vårt mål att ta oss till slutspel, säger Hirsch.

Peter Hirsch, dansk landslagsmålvakt gör sin tredje säsong i Örnsköldsvik och Modo Hockey. Första säsongen fick han mestadels stå tillbaka för Tobias Lundström, Hirsch gjorde tiotalet matcher från start. Förra säsongen fick han något av sitt genombrott i elitserien.

Fick förtroendet

Han tog på allvar upp kampen med Lundström och i SM-slutspelet var det Hirsch som fick förtroendet av dåvarande tränaren Jim Brithén.

Den här säsongen har dock inte blivit vad Hirsch hoppats, inte ännu så länge i alla fall. Hirsch hade det jobbigt på försäsongen, fick inte spelet att stämma. Juuso Riksman är också den målvakt som fått förtroendet att vakta kassen för det mesta. Hirsch har dock fått chansen emellanåt, gårdagens fight var hans tolfte från start.

Nollan har han hunnit hålla en gång tidigare under säsongen.

- Det var borta mot Brynäs, även den gången vann vi med 1-0.

Modo-tränaren Pirro Alexandersson har nu angenäma problem när han ska välja målvakt i fortsättningen. Spelar Peter Hirsch som i de två senaste matcherna så blir det svårt att plocka bort honom från målet.

- Självklart hoppas jag på förnyat förtroende men det är Pirro som bestämmer. Vi får se på tisdag.

Patrick Edlund

ARTIKELN HANDLAR OM